Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

συλλογικός τόμος "Βόλος 1881-1955, ο χώρος και οι άνθρωποι" σηματοδοτεί την υλοποίηση μιας πολύχρονης προσπάθειας του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας, που ξεκίνησε το 1997 με στόχο την έκδοση ενός έργου, που θα αποτυπώνει την ιστορική εξέλιξη του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής του. Η έκδοση έγινε εφικτή χάρη στη χρηματοδότηση του Δήμου Βόλου.


ρόκειται για μια επιστημονική έκδοση που καλύπτει χρονικά την περίοδο από τις απαρχές της νέας πόλης έως τους σεισμούς, κατά τη διάρκεια της οποίας οριοθετήθηκε η πρώτη φάση της ανάπτυξης της πόλης.

το πρώτο μέρος του βιβλίου, το οποίο λειτουργεί ως εισαγωγικό, τα κείμενα των Κώστα Λιάπη, Γιώργου Θωμά και Βίλμας Χαστάογλου αναφέρονται στα πριν από την ενσωμάτωση της πόλης στο ελληνικό κράτος (1881). Το δεύτερο μέρος, εκτενές και πολυθεματικό, συνοδεύεται από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αναφέρεται στα χρόνια 1881 έως 1955, περίοδο οριστικής διαμόρφωσης και εξέλιξης του Βόλου ως αστικού κέντρου. Είναι διαρθρωμένο σε 7 ενότητες -πολεοδομία, αρχιτεκτονική, έργα υποδομής, οικονομία, κοινωνία, πολιτισμός, εκπαίδευση- και περιλαμβάνει 19 συνολικά κείμενα των Βίλμας Χαστάογλου, Δημήτρη Παλιούρα, Χρήστου Φώτου, Παναγιώτας Καλόγρη, Αναστασίας Κολιού, Ευάγγελου Πρόντζα, Λητώς Αποστολάκου, Τασούλας Κονταξή, Δημήτρη Τσιλιβίδη. Μάρκου Ρούσου-Μηλιδώνη, Ραφαήλ Φρεζή, Ελένης Φεσσά, Χρύσας Δραντάκη, Κωστή Δρυγιανάκη, Γιάννη Μουγογιάννη, Γιώργου Παναγιώτου, Χαράλαμπου Χαρίτου, Αγγελικής Σκορδά.

το "Βόλος 1881-1955, ο χώρος και οι άνθρωποι" εξετάζονται και παρουσιάζονται οι συνθήκες, ο χώρος, τα ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν την ιστορική εξέλιξη της πόλης. Παράλληλα παρουσιάζονται οι συνιστώσες και οι δυναμικές που διαμόρφωσαν την εικόνα του Βόλου στη διαχρονική του πορεία. Ο Βόλος, μια πολυσυλλεκτική πόλη, είναι δημιούργημα των κατοίκων της, καθώς συγκροτήθηκε ως κοσμοπολίτικο περιφερειακό αστικό κέντρο αποτελώντας πόλο έλξης οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων, τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, δημιουργώντας επιπλέον μία αξιόλογη πολιτιστική δυναμική. Η αποτύπωση όλων αυτών των δραστηριοτήτων στον χώρο και τον χρόνο αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα στον οποίο κινήθηκε η εκδοτική πρωτοβουλία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας αλλά και το πνεύμα με το οποίο η επιστημονική επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Χαράλαμπο Χαρίτο επιμελήθηκε το περιεχόμενό της.

υσκολίες έκδοσης ενός συλλογικού έργου είναι αυτονόητο πως υπήρξαν πολλές, αλλά ευτυχώς δεν στάθηκαν ανυπέρβλητες. Έτσι με την ποιοτική αυτή έκδοση, η οποία κινήθηκε στις επιστημονικές και εκδοτικές προδιαγραφές του σημαντικού για τη χώρα μας έργου "Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα" (επιμ. Χρ. Χατζηιωσήφ, εκδ. Βιβλιόραμα), ο Βόλος γίνεται η πρώτη ελληνική πόλη με καταγεγραμμένη την ιστορική της πορεία, μέσα από επιστημονικά κείμενα ιστορικών, πανεπιστημιακών και ειδικευμένων ερευνητών, συγκεντρωμένα σε ένα τόμο.

α στελέχη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας, έχοντας το συντονισμό και την εκδοτική ευθύνη του εγχειρήματος, ευχαριστούν για την πολύπλευρη συνεισφορά τους στην έκδοση τους συγγραφείς, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής και όλους εκείνους που προσέφεραν σπάνιο τεκμηριωτικό και φωτογραφικό υλικό. Πρέπει να επισημανθεί, επίσης, η σημαντική προσφορά όλων των -πολυάριθμων ευτυχώς για την περιοχή μας- συγγραφέων, ιστορικών, δημοσιογράφων, ερευνητών, που ακολουθώντας την προτροπή των Κωνσταντά και Φιλιππίδη -"ας μας μιμηθούν και άλλοι και περιγράψη ο καθένας τον τόπο που γεννήθηκε"- άφησαν πλούσιο έργο για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Η πολύτιμη συνεισφορά τους τεκμαίρεται στην ενδεικτική αλλά πλούσια βιβλιογραφία, που συμπληρώνει την έκδοση.

ο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων στους οποίους ο Βόλος μετέχει ως Ολυμπιακή πόλη επίσπευσε και την κυκλοφορία του τόμου στην Αγγλική γλώσσα. Η ευόδωση της προσπάθειας, που υλοποιήθηκε σε ασφυκτικά περιορισμένο χρονικό διάστημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην εντατική δουλειά των μεταφραστών (Αφρ. Χαρίτου, Αν. Ζάππα, Αρ. Καρναβά, Γ. Διανελλή, Κλ. Webber) και της Ευανθίας Πατελοδήμου, που είχε την επιμέλεια των μεταφράσεων.

ο βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία του Βόλου και στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, ενώ η κεντρική διάθεση γίνεται από τα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (2421039644, 2421021664).


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations