Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

 

Αναστάσιου Τζαμτζή
«Ναυτική Γνώση και Παιδεία στη Νεότερη Ελλάδα,

16ος-19ος αιώνας»

νέα εργασία του Αναστάσιου Τζαμτζή επιχειρεί μια αναδρομή στην ελληνική Ναυτιλία, όπως υπήρχε και λειτουργούσε πριν δύο περίπου αιώνες και, περιγράφοντας με άνεση γλωσσικού χειρισμού, ευκρίνεια και τρόπο γλαφυρό, πώς και με ποια βοηθήματα ναυσιπλοΐας ταξίδευαν τα ελληνικά καράβια της εποχής, εκφράζει έκπληξη διαπιστώνοντας ότι η ύλη σε ορισμένα βιβλία θεωρητικής ναυτιλίας των αρχών του 19ου αιώνα παρέμεινε σχεδόν η ίδια με εκείνα που ο ίδιος διδάχτηκε στις επαγγελματικές σπουδές του μεσούντος του 20ου.

μεγάλη διαχρονική τους αξία κέντρισε τη φαντασία του συγγραφέως σε μια αναδρομική αναζήτηση πηγών σε χειρόγραφες και άλλες συναφείς εκδόσεις πρακτικής ναυτικής που ξεκινούν από τον 15ο αιώνα, σε πορτολάνους και αυτοσχέδιους χάρτες και εργαλεία. Όπως παραθέτει ο συγγραφέας, ο ναυτίλος της εποχής εκείνης όφειλε να βασίζει τις αποφάσεις του για ασφαλή ναυσιπλοΐα στους υπάρχοντες τότε Πορτολάνους, σε αμφίδρομης ακρίβειας μαγνητικής πυξίδας, στο ανεμολόγιο, στο δρομόμετρο, σε γεωμετρικά εργαλεία και, αργότερα, στον εξάντα σε συνδυασμό με τη χρήση του χρονομέτρου και αστρονομικών εφημερίδων και πινάκων.

πό την έννοια αυτή, το βιβλίο τούτο προσφέρει σημαντική υπηρεσία στα ναυτιλιακά πράγματα της χώρας κι έρχεται να εμπλουτίσει την όχι και τόσο πλούσια ναυτιλιακή μας βιβλιογραφία. Αποτελεί ακόμη μια προσφορά του ακούραστου ερευνητή και υπηρέτη της ναυτιλίας Τάσου Τζαμτζή, την οποία έστερξαν το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, που ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου και ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της Costamare Shipping Company, που γενναία την επιχορήγησε.

ο βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία του Βόλου και στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, ενώ η κεντρική διάθεση γίνεται από τα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (2421039644, 2421021664).


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations