Πίσω στο κεντρικό ευρετήριο

Πίνακας Περιεχομένων

Επισκόπηση του αρχείου
Βιογραφικό σημείωμα / Διοικητική ιστορία
Σημείωση σκοπού
Διαχειριστικές Πληροφορίες
Σύστημα ταξινόμησης
Περιορισμοί
Σημεία πρόσβασης
Αναλυτική περιγραφή

Εργαλείο έρευνας για το αρχείο του Γιώργου Ζωιτόπουλου (Ζιούτου)Επισκόπηση του αρχείου

Κωδικός αναγνώρισης: GR DIKI ARCH 73/2Δ19
Τίτλος: Αρχείο του Γιώργου Ζωιτόπουλου (Ζιούτου)
Ακραίες ημερομηνίες υλικού 1886-1975
Ημερομηνίες όγκου υλικού 1923-1966
Επίπεδο περιγραφής: Σειρά
Μέγεθος ενότητας περιγραφής: 45 γραμμικά μέτρα
Όνομα παραγωγού: Ζωιτόπουλος, Γιώργος, (Ζιούτος), (1903-1967)
Χώρος Πρόσβασης: Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου
Γλώσσα: Ελληνική Γαλλική Αγγλική

Επιστροφή στον πίνακα περιεχομένων


Βιογραφικό σημείωμα / Διοικητική ιστορία

Ο Γιώργος Ζωιτόπουλος (Ζιούτος) του Δημήτρη και της Ελένης Χαρίτου γεννήθηκε στη Μακρυνίτσα το 1903 και ήταν ο δεύτερος από τα επτά παιδιά της οικογένειας. Το 1913 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Βόλο όπου ο Γιώργος ολοκληρώνει την γυμνασιακή εκπαίδευσή του. Τον Οκτώβριο του 1919 φεύγει για την Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα της Η’ τάξης του Βαρβάκειου Πρακτικού Λυκείου για την προετοιμασία του στις εισαγωγικές εξετάσεις του Πολυτεχνείου μένοντας στο σπίτι του θείου του Αρίσταρχου Χαρίτου. Προσχωρεί στην κομμουνιστική, σοσιαλιστική νεολαία.

Τα νέα του ενδιαφέροντα τον ωθούν να εγκαταλείψει το Πολυτεχνείο και να γραφεί στην Νομική Σχολή Αθηνών. Παράλληλα συνεργάζεται ως ρεπόρτερ της εφημερίδας «Ταχυδρόμος»και σαν συντάκτης, χρονογράφος, αρχισυντάκτης στις εφημερίδες «Κήρυξ», «Πρόοδος», «Σημαία», «Λαϊκή Φωνή» χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα όπως Μάρκος Αγκούπης, Αντρέας Τρίνκουλος, η Μπολσεβίκα κ.ά. Το 1921 γίνεται Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Νεολαίας Αθηνών και λίγο αργότερα μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚΕ). Τον Απρίλη της ίδιας χρονιάς επιστέφει στο Βόλο με κομματικό καθήκον την αναδιοργάνωση των εργατικών σωματείων που είχαν διαλυθεί με τα Φεβρουαριανά. Αναλαμβάνει την έκδοση της εφημερίδας «Εργατική» που είναι το τοπικό όργανο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και της Πανεργατικής Βόλου.

Το Μάιο του 1922 ξαναγυρίζει στην Αθήνα και αναλαμβάνει την αρχισυνταξία του Ριζοσπάστη. Το φθινόπωρο όμως κατατάσσεται στο Α’ Σύνταγμα Σκαπανέων, τάγμα σιδηροδρόμων, και μετά από ένα χρόνο παίρνει αναβολή για ένα έτος προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Παίρνει το δίπλωμά της Νομικής και συνεχίζει τη στρατιωτική του θητεία από όπου και απολύεται το 1925. Το 1926-27 διορίζεται καθηγητής νομικών και ιστορικών μαθημάτων στην Εμπορική Σχολή Βόλου. Είναι ένας από τους ιδρυτές και ταμίας της πρώτης «Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας της Θεσσαλίας» (ΙΛΕΘ). Τον ίδιο χρόνο αναλαμβάνει την οργάνωση και την τεχνική παρακολούθηση της εφημερίδας«Θεσσαλικά Χρονικά» που εκδίδεται από την εταιρεία «Τα Γράμματα».

Το Γενάρη του 1928 εξορίζεται στη Σκύρο για την «προγενέστερη κομμουνιστική δράση του». Μετά τη μεταγωγή του στην Αθήνα αφήνεται ελεύθερος υπό όρους, ορκίζεται δικηγόρος και τον Αύγουστο ανοίγει δικηγορικό γραφείο με τον Μ. Πορφυρογένη. Το 1929 γίνεται νομικός σύμβουλος και Διευθυντής του Συνδέσμου Κοινοτήτων Βόλου και το Σεπτέμβριο του 1931 παίρνει μέρος ως εκπρόσωπος της Κοινότητας Άνω Βόλου στο Α΄ Πανελλαδικό Συνέδριο Κοινοτήτων. Γίνεται επίσης μέλος της Ένωσης Συντακτών Βόλου. Την χρονιά αυτή γνωρίζεται με τη Φόνη Κουτσαγγέλη, κόρη του βολιώτη γιατρού και γερουσιαστή Απόστολου Κουτσαγγέλη που είναι ήδη παντρεμένη με τον δικηγόρο και συνεργάτη του Κωνσταντίνο Κουμουνδούρο. Η γνωριμία εξελίσσεται σε φλογερό έρωτα που οδηγεί στη διάλυση του δικηγορικού γραφείου του και του γάμου της Φόνης. Το 1933 εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα όπου και παντρεύονται. Εκεί στην αρχή διευθύνει την σύνταξη των πέντε πρώτων τόμων του «Κοινωνιολογικού και Πολιτικού Λεξικού του Ανεξάρτητου» και των οκτώ πρώτων του «Γύρου του Κόσμου της Ακρόπολης». Εργάζεται στην εφημερίδα «Πρωία» και σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά. Ταυτόχρονα μελετά τις πηγές του μαρξισμού (λογική του Χέγκελ) και μαθαίνει ξένες γλώσσες (ιταλικά και ρωσικά). Το ΚΚΕ (μέσω Πορφυρογένη) του προτείνει να συγγράψει την ιστορία του εργατικού κινήματος και γενικά του σοσιαλισμού στην Ελλάδα. Σχεδιάζει επίσης πρωτότυπες μελέτες και εργασίες όπως : Η ελληνική πολιτική της Εκατονταετίας, μεγάλες μορφές της δημοσιογραφίας, ιστορική επισκόπηση της Μεγάλης «Ιδέας».

Το 1937 το ζευγάρι αποκτά ένα κορίτσι την Κατερίνα. Με την εισβολή των Ιταλών επιστρατεύεται αλλά απολύεται σύντομα. Το 1941 συλλαμβάνεται και κρατείται στις φυλακές «Αβέρωφ» από όπου αποφυλακίζεται μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες της γυναίκας του. Κατά τη διάρκεια της κατοχής και ώσπου να ανέβει στο βουνό, παίρνει ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Μαζί με την Καραγιώργη και τον Βιδάλη οργανώνει τον αντιστασιακό τύπο και εκδίδουν τον Ριζοσπάστη, την Κομμουνιστική Επιθεώρηση και άλλα έντυπα. Προετοιμάζει μέσα στα πλαίσια της σχολής του Γληνού μαθήματα πολιτικής οικονομίας, ιστορίας και κοινωνιολογίας ενώ παράλληλα συνεχίζει τη συγγραφή της Εισαγωγής στην Επιστήμη του Τύπου. Προχωρά επίσης τις προκαταρκτικές εργασίες για την ιστορική, οικονομική και πολιτική μελέτη του Quesnay και τη φυσιοκρατία. Το Μάρτη του 1944 ο Ζιούτος και η Φόνη διαλύουν και εγκαταλείπουν το σπίτι στο Ψυχικό. Εκείνος φεύγει στο βουνά και η γυναίκα του με την κόρη του κρύβονται από του γερμανούς σε διάφορα φιλικά σπίτια.

Στο βουνό ο Ζιούτος αναλαμβάνει την οργάνωση, τη λειτουργία και το συντονισμό των κεντρικών υπηρεσιών της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, προϊστάμενος των γραφείων της και μέλος της Νομοτεχνικής Επιτροπής που συγκρότησε η ΠΕΕΑ. Με το τέλος του πολέμου η οικογένεια Ζωϊτόπουλου ξανασμίγει στο σπίτι τους στο Ψυχικό και ο ίδιος αναλαμβάνει ξανά την αρχισυνταξία του «Ριζοσπάστη» . Μετά από πρόταση του το Μάη του 1945 δημιουργείται η εκδοτική επιχείρηση του ΚΚΕ «Τα Νέα Βιβλία».

Η κατάσταση του Σεπτέμβρη – Οκτώβρη του ’47 ήταν δύσκολη και η απειλή του εμφύλιου πολέμου τον αναγκάζουν να φύγει στο Παρίσι ενώ μέσω της Πρεσβείας παίρνει υποτροφία από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (C.N.R.S). Παρακολουθεί μαθήματα στη Σορβόννη και ετοιμάζει τη διδακτορική του διατριβή. Ασχολείται με τη μελέτη του έργου του Μοντεσκιέ και προετοιμάζει δίγλωσση έκδοση επιλογής από όλα τα έργα του. Έγραψε μελέτες και μονογραφίες όπως: το διεθνές εργατικό δίκαιο στον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Σανσιμονιμός έξω από την Γαλλία, η επιστημονική αποστολή του Μωρηά και η ταξιδιωτική περιγραφή του Έντγκαρ Κενέ, ο οικονομικός πίνακας του Quesnay και η γένεση της Πολιτικής Οικονομίας. Επίσης έστελνε τακτικά μελέτες στο περιοδικό Νέα Οικονομία και σε άλλες εφημερίδες της Αθήνας. Το Απρίλιο του 1957 δεν παρευρέθηκε για λόγους υγείας και οικονομικούς στο Διεθνές Συνέδριο για την νεοελληνική λογοτεχνία στο Βερολίνο, στο οποίο τελικά έστειλε την εισήγησή του. Στη θέση του ερευνητή στο Κέντρο Ερευνών έμεινε μόνο για 2 με 2-1/2 χρόνια.

Μέχρι το 1955 ζούσε από χρήματα που έβγαζε από άρθρα που δημοσίευε στη Monde Diplomatique και σε άλλες εφημερίδες. Μετά κατάφερε να έχει «παραχώρηση εργασίας» στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (C.N.R.S) και να προσληφθεί σαν έκτακτος υπάλληλος σε οργανική θέση στις εκδόσεις. Πέθανε το Νοέμβρη του 1967 και θάφτηκε στο νεκροταφείο του Παρισιού Παντέν.

Επιστροφή στον πίνακα περιεχομένων


Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο περιέχει υλικό που αφορά εκτός από τον Γιώργο Ζωιτόπουλο, τη Φόνη Κουτσαγγέλη (σύζυγο του Γ.Ζιούτου), το Δημήτρη Ζιούτο (πατέρα του Γ.Ζιούτου), τον Απόστολο Κουτσαγγέλη (πατέρας της Φόνης Κουτσαγγέλη - Ζωιτοπούλου), και την οικογένεια Πάντου. Στο συνολό του αφορά χειρόγραφα, πρωτότυπο δακτυλογραφημένο υλικό, επιφυλλίδες, αποκόμματα εφημερίδων, προκηρύξεις, μπροσούρες, καταστατικά, φωτογραφίες, χάρτες, βιβλία και περιοδικά.

Επιστροφή στον πίνακα περιεχομένων


Διαχειριστικές Πληροφορίες

Το αρχείο φυλασσόταν στο σπίτι της οικογένειας Ζωιτόπουλου στο Ψυχικό. Ένα τμήμα του που αφορούσε την περίοδο που ο Ζωιτόπουλος ζούσε στο Βόλο καταστράφηκε την περίοδο της Κατοχής. Το υπόλοιπο μέρος του αρχείου ιδιαίτερα αυτό που αφορά την Εθνική Αντίσταση και τη δράση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) γνώρισε αρκετές περιπέτειες και τελικά παραδόθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος προκειμένου να διασωθεί. Το 1963 το αρχείο και η βιβλιοθήκη του Ζωιτόπουλου μεταφέρθηκαν στην Αθήνα στο σπίτι της κόρης του Κατερίνας Μαυροκεφαλίδου.

Το 1995 ένα μέρος του αρχειακού υλικού από το Παρίσι μεταφέρθηκε στην Αθήνα και συννενώθηκε με το υπόλοιπο αρχείο. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου βρίσκεται στο ΔΗ.Κ.Ι. ενώ η προσωπική αλληλογραφία του καθώς κι το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης του παραμένει στην ιδιοκτησία της Κατερίνας Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου.

Τη συλλογή Ζιούτου παρέδωσε στο ΔΗ.Κ.Ι η ιδιοκτήτρια και κόρη του Κατερίνα Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου ,τις υπ’ αριθμ. 42 & 73/2000 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου που ενέκρινε την απόκτηση της συλλογής. Η παραλαβή της έγινε σε 3 διαφορετικές εισαγωγές που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2001 και ολοκληρώθηκαν το Φεβρουάριο του 2006, βάση ιδιωτικού συμφωνητικού που υπογράφηκε μεταξύ της ιδιοκτήτριας και του τότε Προέδρου του Δ.Σ. του ΔΗ.Κ.Ι. κ. Γ. Πατελοδήμου

Επιστροφή στον πίνακα περιεχομένων


Σύστημα ταξινόμησης

Το αρχείο χωρίστηκε στα υποαρχεία: Γιώργου Ζωιτόπουλου (Ζιούτου), 2. Φόνης Κουτσαγγέλη, 3.Απόστολου Κουτσαγγέλη, 4. Οικογένειας Πάντου. Το υποαρχείο του Γεώργιου Ζωϊτόπουλου εξαιτίας της ποικιλίας της θεματολογίας και του είδους του υλικού χωρίστηκε σε 3 μεγάλες σειρές. Η πρώτη αφορά το υλικό που οριοθετείται από τη ζωή και το έργο του. Η δεύτερη αφορά το τεκμηριωτικό υλικό που δημιουργήσε η επιμονή του στην εξάντηλη των πηγών που τεκμηρίωναν τα αντικείμενα που τον ενδιέφεραν. Στην τρίτη ταξινομήθηκε το υλικό που δημιούργησε το πολυποίκιλο ενδιαφέρον του που ξεπερνά τα όρια της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου του.

Επιστροφή στον πίνακα περιεχομένων


Περιορισμοί

Όροι πρόσβασης

Σύμφωνα με τους όρους που θέτει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Αρχείου του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Όροι αναπαραγωγής

Σύμφωνα με τους όρους που θέτει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Αρχείου του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Επιστροφή στον πίνακα περιεχομένων


Σημεία πρόσβασης

Όνομα προσώπου ως θέμα

Ζωιτόπουλος, Γιώργος, (Ζιούτος), (1903-1967)

Επιστροφή στον πίνακα περιεχομένων


Αναλυτική περιγραφή

Σειρά Γιώργος Ζωιτόπουλος: μόρφωση, επαγγελματική σταδιοδρομία [1905-1947]
Περιεχόμενο
Η σειρά αφορά το υλικό που υπάρχει και αφορά άμεσα το Γιώργο Ζωιτόπουλο. Τις σπουδές, την επαγγελματική του καριέρα, τις μελέτες του.
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010101000000000)Υπο-σειρά 73.1/1.1 Σπουδές-εκπαίδευση Γ. Ζωιτόπουλου.
Ημερομηνίες παραγωγής υλικού
1905 - 1924

Η υποσειρά περιέχει υλικό σχετικά με τις σπουδές του Γ.Ζωιτόπουλου στη Νομική Σχολή Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και σημειώσεις για αρχαία ελληνικά κείμενα.
Σημεία πρόσβασης
Νομική Σχολή Αθηνών
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
37.1/1.2 Επαγγελματική δραστηριότητα.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1926 - 1948

Η υποσειρά περιέχει υλικό σχετικά με την επαγγελματική δράση του Γ. Ζωιτόπουλου, ως καθητητή στην Εμπορική Σχολή Βόλου (1926-27), ως υπεύθυνου της οργάνωσης και της τεχνικής παρακολούθησης της εφημερίδας «Θεσσαλικά Χρονικά» (1926-28), ως συνεργάτη και υπεύθυνου της σύνταξης των 5 πρώτων τόμων του Κοινωνιολογικού και πολιτικού λεξικού της εφημερίδας "Ανεξάρτητος" (1934), και ως γενικού διευθυντή της εκδοτικής επιχείρησης του ΚΚΕ "Τα Νέα Βιβλία" (1945-47),

Υπάρχουν όλα τα φύλλα της εφημερίδας "Εργατική" της οποίας υπήρξε εκδότης, φύλλα 1-46, 14/11/1921-13/11/1922
Σημεία πρόσβασης
Σύνδεσμος Κοινοτήτων Πηλίου
Εφημερίδα "Θεσσαλικά χρονικά"
Εφημερίδα "Εργατική"
Εκδόσεις "Τα Νέα Βιβλία"
Εφημερίδα "Ανεξάρτητος"
Εμπορική Σχολή Βόλου
Λαϊκή Βιβλιοθήκη "Η Αθήνα"
Εμπορική Σχολή Βόλου
Γεωγραφικός τόπος ως θέμα
Βόλος - Εφημερίδες
Καρδίτσα - Εφημερίδες
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010102000100000) 73.1/1.2-1 Εμπορική Σχολή Βόλου [1926-1927]
Σημειώσεις παραδόσεις μαθημάτων στην Εμπορική Σχολη, ύλη και προγράμματα διδισκαλίας, ομιλίες, στοιχεία διοικητικής και οικονομικής οργάνωσης της σχολής.
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010102000200000) 73.1/1.2-2 Εφημερίδα "Θεσσαλικά Χρονικά" [1926-1929]
Εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία της εφημερίδας, στοιχεία οικονομικής διαχείρισης και ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Υπάρχουν δεμένα σε 3 τόμους όλα τα φύλλα της εφημερίδας "Θεσσαλικά Χρονικά" που εκδόθηκαν από την εφημερίδα, φύλλα 1 - 110, 1/12/1926 έως 31/3/1927
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010102000300000) 73.1/1.2-3 Σύνδεσμος Κοινοτήτων Πηλίου [1928-1930]
Ο φάκελος συγκεντρώνει το υλικό που ο Γ. Ζωιτόπουλος συγκέντρωσε με την επαγγελματική ιδιότητα του νομικού συμβούλου και διευθυντή των γραφείων του Συνδέσμου Κοινοτήτων Πηλίου. Συγκεκριμένα το υλικό αφορά: πρακτικά διοικούσας Επιτροπής Συνδέσμου & κοινοτικών συμβουλίων, αλληλογραφία, γνωματεύσειις, υπομνήματα και οικονομικά στοιχεία του Συνδέσμου.
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010102000400000) 73.1/1.2-4 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινοτήτων [1931]
Στο φάκελο συγκεντρώθηκε το υλικό που χρησιμοποίησε ο Γ. Ζωιτόπουλος εκπροσωπόντας την Κοινότητα Άνω Βόλου στο 1ο Πανελλήνιο συνέδριο Κοινοτήτων που έγινε στην Αθήνα το Σεπτέμβρη του 1931 και αφορά: αποφάσεις κοινοτικού συμβουλίου, αλληλογραφία, άρθρα εφημερίδων για το συνέδριο.
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010102000500000) 73.1/1.2-5 Εφημερίδα "Λαϊκή Φωνή" [1932-1937]
Υλικό που αφορά την περίοδο κατά την οποία υπήρξε συντάκτης στη εφημερίδα "Λαϊκή Φωνή"
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010102000600000) 73.1/1.2-6 Εφημερίδα "Ανεξάρτητος" [1933-1934]
Εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία για το Κοινωνιολογικό και πολιτικό λεξικό της εφημερίδας, στοιχεία οικονομικής διαχείρισης και ιδιοκτησιακού καθεστώτος, λημματογράφηση λεξικού, στοιχεία για τη διακοπή της συνεργασίας Ζωιτόπουλου και εφημερίδας "Ανεξάρτητος"
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010102000700000) 73.1/1.2-7 Εκδόσεις "Τα Νέα Βιβλία" [1945-1948]
Εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία των εκδόσεων "Τα Νέα Βιβλία", στοιχεία ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οργάνωσης και οικονομικής διαχείρισης.
73.1/1.3 Εργασίες και μελέτες του Γ. Ζωιτόπουλου.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1923-1965

Η υποσειρά συμπεριλαμβάνει το υλικό και τις σημειώσεις του Γ.Ζωιτόπουλου για τις εργασίες και μελέτες με τις οποίες ασχολήθηκε
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010103000100000) 73.1/1.3-1 Καρλ Μαρξ, Εγκελς (Engels), Κενέ (Quensay), Μοντεσκιέ (Montesquieu), μεταφράσεις λογοτεχνών. [1940-1964]
Σημειώσεις, μεταφράσεις, λήμματα που αφορούν 1. τον Καρλ Μαρξ και το έργο του "18η Μπρυμαίρ". 2. τον Κενέ και το έργο του"Οικονομικός πίνακας του Quensay και η γένεση της πολιτικής οικονομίας, 3. τον Εγκελς και το έργο του "Ο πόλεμος των χωρικών" 4. το έργο του Μοντεσκιέ 5. μεταφράσεις λογοτεχνών.
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010103000200000) 73.1/1.3-2 Τύπος - δημοσιογραφία [1923-1965]
Στο φάκελο συμπεριλαμβάνονται: αλληλογραφία του Γ.Ζιούτου με σχολές δημοσιογραφίας και τυπογραφίας, σημειώσεις του για την εξέλιξη της επιστήμης του τύπου της δημοσιογραφίας και των γραφικών τεχνών στις χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα, άρθρα εφημερίδων που ασχολούνται με το ίδιο θέμα.
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010103000300000) 73.1/1.3-3 Υδραυλικά έργα Θεσσαλίας [1926-1936]
Στο φάκελο συμπεριλαμβάνονται άρθρα και κείμενα που αφορούν την εξέλιξη του ζητήματος στο θεσσαλικό χώρο, αλλά και υλικό που παρακολουθεί την εξέλιξη ανάλογων ζητημάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα

Επιστροφή στον πίνακα περιεχομένων

Σειρά Τεκμηριωτικό υλικό [1986-1975]
Περιεχόμενο
Στη σειρά εντάχθηκαν οι ενότητες του υλικού που συγκροτήθηκαν με βάση το θέμα στο οποίο αφορούν και τεκμηριώνουν τις εργασίες, τις μελέτες, τα δημοσιεύματα αλλά και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του. Οι θεματικές αυτές ενότητες είναι συνηφασμένες με την ιστορική πραγματικότητα της εποχής και τα προβλήματα της κυρίως στο θεσσαλικό χώρο, ενώ παράλληλα παρακολουθούν την εξέλιξη τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό
73.1/2.1 Εργατικό ζήτημα.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1922-1926

Η υποσειρά περιέχει αρχειακό υλικό που αντικατοπτρίζει τη δραστηριότητα των εργατικών σωματείων του Βόλου αλλά και την εργατική κινητικότητα της Ελλάδος την περίοδο αυτή.
Σημεία πρόσβασης
Εργατικό Κέντρο Βόλου
Πανκαπνεργατικός Σύλλογος Βόλου
Καπνεργατική Ένωση Βόλου
Πανεργατικό Κέντρο Βόλου
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010201000100000) 73.1/2.1-1 Εργατικό Κέντρο Βόλου [1923-1926]
Εισερχόμενη αλληλογραφία του Εργατικού Κέντρου Βόλου
Υπάρχει το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου του 1909
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010201000200000) 73.1/2.1-2 Πανεργατική Ένωση Βόλου [1923-1924]
Πρακτικά συνεδριάσεων της Πανεργατικής Ένωσης, γενικών συνελεύσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της, εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία, προκηρύξεις
Υπάρχει το καταστατικό της Πανεργατικής Ένωσης των Εργατικών Συλλόγων & Σωματείων Βόλου του 1915 το οποίο ανήκει στο αρχείο της Ν. Κολιού
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010201000300000) 73.1/2.1-3 Πανεργατικό Κέντρο Βόλου [1924-1927]
Εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία, προκηρύξεις, μανιφέστα
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010201000400000) 73.1/2.1-4 Πανκαπνεργατικός σύλλογος Βόλου [1922-1925]
Αλληλογραφία, προκηρύξεις, υπομνήματα
Υπάρχει φωτοτυπία καταστατικού του Παγκαπνεργατικού Συλλόγου Βόλου του 1911 & 1916(ΑΒΕ συλλογών 61)
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010201000500000) 73.1/2.1-5 Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων Θεσσαλίας [1924-1926]
Αλληλογραφία, εγκύκλιοι, ανακοινώσεις
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010201000600000) 73.1/2.1-6 Άλλα εργατικά σωματεία του Βόλου και της Ελλάδας [1909-1945]
Αλληλογραφία, πρακτικά συνελεύσεων, προκηρύξεις, αιτήματα εργατικών σωματείων του Βόλου εκθέσεις οργάνωσης εργατών, καταστατικά σωματείων του Βόλου και της Ελλάδος
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010201000700000) 73.1/2.1-7 Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος [1923-1926]
Εξερχόμενη & εισερχόμενη αλληλογραφία, προκηρύξεις, εγκύκλιοι.
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010201000800000) 73.1/2.1-8 Εργατικό & καπνεργατικό ζήτημα. Άρθρα [1923-1956] 696 άρθρα
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010201000900000) 73.1/2.1-9 Κοινωνική ασφάλιση [1930-1954]
Άρθρα και αρχειακό υλικό
73.1/2.2 Αγροτικό ζήτημα.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1906-1955

Η υποσειρά περιέχει αρχειακό υλικό και τα άρθρα που αφορούν το αγροτικό ζήτημα που συνδέεται άμεσα με το εργατικό.
Σημεία πρόσβασης
Ταμείο Πρόνοιας Πηλίου
Ανώνυμος Εταιρία Εμπορίας Ελαιών και Ελαίου Πηλίου «Ο Φοίνιξ
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ΣΥΝ-Π-Ε
Κτηματικός Σύλλογος Δράκειας
Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Δράμας
Συνεταιρισμοί
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010202000100000) 73.1/2.2-1 Ζήτημα ελιάς [1919-1938]
Εγκύκλιοι για την προστασία και παραγωγή της ελιάς, καταστάσεις κίνησης, εξαγωγής ελιάς, ελαιοκομικός χάρτης, καταστατικό της Ανώνυμου Εταιρίας Εμπορίας Ελαιών και ελαίου Πηλίου «Ο Φοίνιξ κ.α
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010202000200000) 73.1/2.2-2 Ζήτημα σίτου-ψωμιού [1906-1937]
Χειρόγραφες καταστάσεις παραγωγής και αξίας σίτου, βρώμης, κριθαριού σε πόλεις της Θεσσαλίας, άρθρα εφημερίδων για το ίδιο θέμα.
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010202000300000) 73.1/2.2-3 Σταφιδικό ζήτημα [1930-1940]
Άρθρα και δελτίο κίνησης σταφιδόκαρπου 1939-40
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010202000400000) 73.1/2.2-4 Ταμείο Πρόνοιας & Παραγωγής Πηλίου [1929-1930]
Στοιχεία διοικητικής και οικονομικής οργάνωσης Ταμείου, αλληλογραφία, γνωμοδοτήσεις Γ.Ζωιτόπουλου
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010202000500000) 73.1/2.2-5 Συνέδρια [1929-1930]
Ημερήσιες διατάξεις, ψηφίσματα, πορίσματα, υπομνήματα, εισηγήσεις Η' και Θ Παμπηλιορείτικου Συνεδρίου.
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010202000600000) 73.1/2.2-6 Συνεταιρισμοί [1919-1952]
Κείμενα για την οργάνωση του συνεργατισμού και των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, καταστατικά του Κτηματικού Συλλόγου Δράκειας, του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού ΣΥΝ-Π-Ε, πίνακας υφιστάμενων συνεταιρισμών του 1938 κ.α.
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010202000700000) 73.1/2.2-7 Αγροτικό ζήτημα [1923-1955]
Άρθρα εφημερίδων και άλλο αρχειακό υλικό
73.1/2.3 Ιστορία.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1924-1966

Στην υποσειρά ταξινομήθηκαν άρθρα και αρχειακό υλικό που αναφέρονται σε γεγονότα και περιόδους της ελληνικής ιστορίας αλλά και της Παγκόσμιας. Στους φακέλους δόθηκαν ως τίτλοι η θεματική ενότητα και οι χρονολογίες που καλύπτουν.
Σημεία πρόσβασης
Ελλάς - Ιστορία
Θεσσαλία - Ιστορία
Ελλάς - Ιστορία - Κομμουνισμός
Αντισημιτισμός
Εκλογές - 1925
Παγκόσμια ιστορία
Έλληνες σε ξένες χώρες
Βιογραφίες
Πολιτικά κόμματα - Ιστορία
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010203000100000) 73.1/2.3-1 Ελλάς - Ιστορία [1924-1966]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010203000200000) 73.1/2.3-2 Δεκεμβριανά [1945-1946]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010203000300000) 73.1/2.3-3 Ελλάς - Ιστορία - Πρόσωπα [1889-1962]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010203000400000) 73.1/2.3-4 Αντισημιτισμός [1931]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010203000500000) 73.1/2.3-5 Απόδημος ελληνισμός [1934-1937]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010203000600000) 73.1/2.3-6 Θεσσαλία - Ιστορία [1928-1964]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010203000700000) 73.1/2.3-7 Εκλογές 1925 [1925]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010203000800000) 73.1/2.3-8 Ελλάς - Κομμουνισμός [1922-1955]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010203000900000) 73.1/2.3-9 Πολιτικά κόμματα [1925-1959]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010203001000000) 73.1/2.3-10 Κοινωνική ιστορία [1924-1956]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010203001100000) 73.1/2.3-11 Παγκόσμια Ιστορία [1926-1963]
73.1/2.4 Λογοτεχνία - Φιλοσοφία.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1926-1967

Στην υποσειρά ταξινομήθηκαν άρθρα και αρχειακό υλικό που αναφέρονται στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχία και φιλοσοφία.
Σημεία πρόσβασης
Ελληνική λογοτεχνία
Παγκόσμια λογοτεχνία
Φιλοσοφία
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010204000100000) 73.1/2.4-1 Ελληνική λογοτεχνία και φιλοσοφία [1926-1959]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010204000200000) 73.1/2.3-2 Ευρωπαϊκή λογοτεχνία και φιλοσοφία [1931-1967]
73.1/2.5 Πολιτισμός.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1926-1967

Στην υποσειρά ταξινομήθηκαν άρθρα ελληνικά και ξενόγλωσσα που αναφέρονται στις τέχνες, σε θεατρικά, μουσικά, χορευτικά και κινηματογραφικά έργα και στους δημιουργούς τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Σημεία πρόσβασης
Κινηματογράφος
Τέχνες
Θέατρο
Μουσική
Χορός
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010205000100000) 73.1/2.5-1 Τέχνες [1932-1967]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010205000200000) 73.1/2.5-2 Θέατρο [1932-1966]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010205000300000) 73.1/2.5-3 Μουσική - χορός [1926-1965]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010205000400000) 73.1/2.5-4 Κινηματογράφος [1932-1964]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010206000000000)Φάκελος 73.1/2.6 Κομμουνισμός και πολιτική ιδεολογία.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1923-1960

Στον φάκελο ταξινομήθηκαν άρθρα ελληνικά και ξενόγλωσσα που αφορούν την φιλοσοφία και τους ηγέτες της κομμουνιστικής ιδεολογίας
Σημεία πρόσβασης
Κομμουνισμός
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010207000000000)Φάκελος 73.1/2.7 Εκπαίδευση.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1900-1955

Στον φάκελο ταξινομήθηκαν άρθρα και αρχειακό υλικό που αφορούν την εκπαίδευση στην Ελλάδα
Σημεία πρόσβασης
Εκπαίδευση
Εμπορική Σχολή Βόλου
Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών
Αναγνωστοπούλειο Γεωργικό Σχολείον Κονίτσης
Α΄ Δημόσια Εμπορική Σχολή Αρρένων.
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010208000000000)Φάκελος 73.1/2.8 Επιστήμη.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1926-1959

Στον φάκελο ταξινομήθηκαν άρθρα ελληνικά και ξενόγλωσσα που αφορούν τις επιστήμες γενικότερα
Σημεία πρόσβασης
Επιστήμη
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010209000000000)Φάκελος 73.1/2.9 Οικονομικές συνθήκες.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1926-1955

Στον φάκελο ταξινομήθηκαν άρθρα και αρχειακό υλικό που αφορούν τις οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα
Σημεία πρόσβασης
Ελλάς - Οικονομικές συνθήκες
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010210000000000)Φάκελος 73.1/2.10 Βιομηχανία.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1929-1954

Στον φάκελο ταξινομήθηκαν άρθρα και αρχειακό υλικό που αφορούν την βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Στο αρχειακό υλικό συμπεριλαμβάνονται καταστατικά εμπορικών και βιοτεχνικών συλλόγων του Βόλου
Σημεία πρόσβασης
Ανώνυμος Εταιρία Τράπεζας Β. Καραβασίλη
Ανώνυμος Εταιρία Τράπεζας Κοσμαδόπουλου
Συνδέσμος Ιδιοκτητών Οικιών και Καταστημάτων Πόλεως Βόλου
Συνεταιρισμός Καταναλώσεως Βόλου και Πέριξ
Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Βόλου
Σύλλογος Ιδιοκτητών Οικιών και Καταστημάτων Βόλου και Περιχώρων
Ελλάς - Βιομηχανία
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010211000000000)Φάκελος 73.1/2.11 Κτηνοτροφία.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1925-1941

Στον φάκελο ταξινομήθηκαν άρθρα και αρχειακό υλικό που αφορούν την κτηνοτροφία στην Ελλάδα
Σημεία πρόσβασης
Ελλάς - Κτηνοτροφία
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010212000000000)Φάκελος 73.1/2.12 Δημόσια έργα.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1931-1954

Στον φάκελο ταξινομήθηκαν άρθρα και αρχειακό υλικό που αφορούν τα δημόσια έργα στην Ελλάδα
Σημεία πρόσβασης
Ελλάς - Δημόσια έργα
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010213000000000)Φάκελος 73.1/2.13 Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1929-1938

Στον φάκελο ταξινομήθηκαν άρθρα και αρχειακό υλικό που αφορούν την εξέλιξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα
Σημεία πρόσβασης
Ελλάς - Τοπική αυτοδιοίκηση
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010214000000000)Φάκελος 73.1/2.14 Θρησκείες.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1929-1938

Στον φάκελο ταξινομήθηκαν άρθρα ελληνικά και ξενόγλωσσα που αφορούν τη θρησκευτική ιστορία της Ελλάδας και τις φιλοσοφία και εξέλιξη άλλων θρησκειών
Σημεία πρόσβασης
Θρησκείες

Επιστροφή στον πίνακα περιεχομένων

Σειρά Εφημερίδες και περιοδικά [1842-1975]
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010301000000000)Υπο-σειρά 73.1/3.2 Εφημερίδες, ελληνικές και ξένες.
Ημερομηνίες παραγωγής υλικού
1886-1975

Η υποσειρά περιλαμβάνει όλους τους τίτλους των ελληνικών και ξενόγλωσσων εφημερίδων που εμπεριέχονται στο αρχείο
Σημεία πρόσβασης
Εφημερίδες
Link to digital object (http://81.186.130.245:27000/Volos/cntmng?id=0073010302000000000)Υπο-σειρά 73.1/3.2 Περιοδικά ελληνικά και ξένα.
Χρονολογίες παραγωγής υλικού
1842 - 1966
Η υποσειρά περιλαμβάνει όλους τους τίτλους των περιοδικών ελληνικών και ξένων που εμπεριέχονται στο αρχείο
Σημεία πρόσβασης
Περιοδικά

Επιστροφή στον πίνακα περιεχομένων