Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

10ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Γεύσεις της Μαγνησίας"
(Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2003)

ι διατροφικές συνήθειες, τα φαγητά, τα ποτά, τα γλυκά, τα προϊόντα, με άλλα λόγια οι γεύσεις, αποτελούν κομμάτι της ιστορίας αλλά και του πολιτισμού κάθε περιοχής. Το αφιέρωμα του εν Βόλω καλύπτει το πολύπτυχο αυτό θέμα σε τέσσερις ενότητες με κείμενα που επιδιώκουν τη γνωριμία με τις χαρακτηριστικές γεύσεις της Μαγνησίας. Οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων, όπως προκύπτουν από την αρχαιολογική έρευνα στο Διμήνι και τη Δημητριάδα, τα πηλιορείτικα και τα προσφυγικά μαγειρέματα, η ορολογία της τοπικής κουζίνας, τα αλιεύματα της περιοχής, το κρασί, τα γλυκά περιλαμβάνονται στην ενότητα γεύσεις και προϊόντα στη μαγνησιώτικη κουζίνα.

συνέντευξη με παλιούς καταστηματάρχες τσιπουράδικων καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για τα βολιώτικα τσιπουράδικα και το τσίπουρο, η οποία κλείνει με μία ιστορική αναδρομή του ποτού. Τέλος, παρουσιάζονται τα επώνυμα γευστικά προϊόντα της περιοχής καθώς και οι πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συνεταιρισμών για την ανάδειξη των παραδοσιακών γεύσεων της Μαγνησίας.

ο κείμενο του Κώστα Ανέστη για τον κανιβαλισμό εγκαινιάζει μια καινούρια στήλη του περιοδικού, που στόχο έχει να δίνει τις ενδεχόμενες Διαστάσεις της θεματικής του αφιερώματος. Η ύλη του καλοκαιρινού τεύχους συμπληρώνεται και με άλλα θέματα, όπως το διήγημα από την υπό έκδοση συλλογή «δύσκολες δουλειές» της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου, ο κινηματογράφος ως γεύση, η μουσική και οι γεύσεις μιας τυπικής επαρχιακής ρώσικης πόλης και η παρουσίαση του εργαστηρίου οπτικοακουστικής του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

τη στήλη Πρόσωπα φιλοξενείται η βολιώτισσα Βέφα Αλεξιάδου, με σημαντική πορεία στο χώρο της μαγειρικής και των εκδόσεων. Η Μονή Αγίας Τριάδας Σουρβιάς παρουσιάζεται στη στήλη Μνημεία, ενώ το τεύχος ξεκινά με το Ενθύμιο και τις γοητευτικές ετικέτες παλιών ποτοποιείων από τη συλλογή του Κώστα Πατρίκου.


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations