Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.
Newsletter
Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας.
Διεύθυνση e-mail
Ονοματεπώνυμο
 

11ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Εκπαίδευση"
(Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2003)

το φθινοπωρινό 11ο τεύχος του εν Βόλω κεντρικό θέμα είναι η εκπαίδευση, θέμα που συνηθίζεται αυτή την περίοδο να είναι στο προσκήνιο. Επιδιώκοντας την πληρέστερη κάλυψη αυτού του ιδιαίτερα πολυεπίπεδου αντικειμένου η επιμέλεια του αφιερώματος ανατέθηκε στον ιστορικό της εκπαίδευσης, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπο Χαρίτο, ο οποίος έχει ευρύ αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο σε αυτόν τον τομέα. Το περιεχόμενο του αφιερώματος κινήθηκε στους ακόλουθους τρεις άξονες: Όψεις της δημόσιας επαίδευσης, πρωτοβουλίες ιδιωτών και φορέων και η συμβολή του Δήμου.

κτός των παραπάνω κεντρικών θεματικών, συμπληρωματικά στην ολική εικόνα του αφιερώματος λειτουργούν τα κείμενα των Δ. Παντελοδήμου και Χ. Χαρίτου για τα σημαντικά εκπαιδευτήρια της περιοχής την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες στα τελευταία χρόνια πριν την ενσωμάτωση, αλλά και ο ενδεικτικός βιβλιογραφικός οδηγός στο τέλος του αφιερώματος, χρήσιμο εργαλείο στον αναγνώστη που επιθυμεί πληρέστερη κατάρτιση για το θέμα.

εκτός αφιερώματος ύλη του τεύχους διακρίνεται από θεματική ποικιλία: η έκθεση των σύγχρονων καλλιτεχνών στον Βόλο, ο 7ος πανελλήνιος διαγωνισμός φωτογραφίας του Διαύλου, ένα διήγημα της νεαρής συγγραφέως Ασημένιας Σαράφη, οι πρωτοβουλίες της Οργάνωσης «Μια γη» στο Ιράκ, το Σχολικό Μουσείο του 1ου Λυκείου Βόλου, που εκ παραδρομής απουσίασε από το αφιερωματκό τεύχος στα Μουσεία και η παρουσίαση του Κέντρου Υποστήριξης της Απασχόλησης του Δημοτικού Εκπαιδευτικού Οργανισμού.

στήλη «Πρόσωπα» είναι αφιερωμένη στον Βολιώτη νομικό, αγωνιστή, διανοητή και συγγραφέα Γ. Ζωιτόπουλο - Ζιούτο. Θέμα του «Ενθυμίου» είναι λαϊκά δρώμενα άλλων εποχών στην περιοχή, ενώ στα «Μνημεία» παρουσιάζεται η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή της Τσαγγαράδας.


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations