Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.

Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

12ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Χριστιανικά Μνημεία"
(Ιανουάριος - Μάρτιος 2004)

ιανύοντας τον 4ο χρόνο κυκλοφορίας του, το εν Βόλω συνεχίζει τη διαχρονική και τεκμηριωμένη προσέγγιση σε θέματα πολιτισμού, ιστορίας και φυσιογνωμίας του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής με αφιέρωμα στα χριστανικά μνημεία της Μαγνησίας.

τις σελίδες του αφιερώματος, που επιμελήθηκε η Μαρία Νάνου, παρουσιάζονται θέσεις και μνημεία της παλαιοχριστιανικής περιόδου, ναοί και μονές των βυζαντινών και υστεροβυζαντινών χρόνων και της περιόδου της τουρκοκρατίας, στοιχεία για την αρχιτεκτονική, τη ναοδομία, την εικονογράφηση, τη γλυπτική διακόσμηση, τις προσπάθειες διάσωσης των πολύτιμων αυτών μνημείων, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές στα νεότερα μνημεία της πόλης.

τις εκτός αφιερώματος μόνιμες στήλες του περιοδικού ο αναγνώστης θα βρει: Στο «Ενθύμιο», ένα ασπρόμαυρο οδοιπορικό σε εκκλησίες και ναούς του Πηλίου βασισμένο σε καρτποστάλ από τη συλλογή του Σταύρου Μπατουδάκη, στη «Λογοτεχνία» ένα διήγημα της βολιώτισσας Μάγδας Τσιρογιάννη και στα «Πρόσωπα», που είναι αφιερωμένα στη μεγάλη πνευματική μορφή του Κίτσου Μακρή, απόσπασμα από το βιβλίο του «Η ξυλογλυπτική του Πηλίου».

έλος, από το παρόν τεύχος αλλάζει η διάρθρωση και η φιλοσοφία της «Ατζέντας», επιδιώκοντας την επικαιροποίηση της ύλης και την προβολή των πλέον σημαντικών και με ευρύτερο ενδιαφέρον εκδηλώσεων, που συνέβησαν στον χώρο του πολιτισμού και της επιστήμης το τρίμηνο που προηγήθηκε.


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations