Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

13ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Εκδοτική Δραστηριότητα"
(Απρίλιος - Ιούνιος 2004)

υνεχίζοντας την προσπάθεια να καταγράψει και να τεκμηριώσει την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης και του νομού, το 13ο τεύχος του εν Βόλω κυκλοφορεί με αφιέρωμα στην εκδοτική δραστηριότητα της Μαγνησίας.


το αφιέρωμα, υπό την επιμέλεια της φιλολόγου Βέρας Βασαρδάνη, επιδιώκεται να παρουσιαστούν σημαντικές στιγμές της εκδοτικής ιστορίας του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής από το 1881 έως σήμερα. Στις σελίδες του αφιερώματος εμφανίζονται εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, όπως "πηγάζουν" από ποικίλα πεδία: ιδιώτες, πολιτιστικά σωματεία, επαγγελματικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτική κοινότητα..

αρουσιάζονται ακόμη θέματα για τη βολιώτικη τυπογραφία, την έντυπη διαφήμιση και τους σημαντικότερους εκδότες καρτποστάλ στη Μαγνησία

τις εκτός αφιερώματος μόνιμες στήλες του περιοδικού ο αναγνώστης θα βρει ένα διήγημα του Παναγιώτη Κατσιρέλου στη Λογοτεχνία, τη φιλόλογο Ιωάννα Παπαζαφείρη στα Πρόσωπα, καρτποστάλ και έντυπη διαφήμιση από τη συλλογή του Σταύρου Μπατουδάκη στο Ενθύμιο, ενώ λεπτομερής κατάλογος των άρθρων του περιοδικού για το 2003 βρίσκεται στο καθιερωμένο ετησίως Ευρετήριο.


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations