Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

14ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Μορφές του αθλητισμού"
(Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2004)

αλοκαίρι 2004, καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας. Στην τόσο ξεχωριστή για τη χώρα μας και ιδίως για την Ολυμπιακή πόλη του Βόλου περίοδο, η περιοδική έκδοση του Δήμου Βόλου κυκλοφορεί με αφιέρωμα στις μορφές του βολιώτικου αθλητισμού.

ο επίκαιρο μεγάλο γεγονός της Ολυμπιάδας αποτέλεσε σίγουρα την αφορμή για τη θεματολογία του τεύχους, αλλά η πάγια πρακτική μας για πολύπλευρη κάλυψη των πτυχών του αφιερώματος στη διαχρονικότητά τους δεν παραβιάστηκε. Έτσι το αφιέρωμα δεν περιορίζεται στο αθλητικό παρόν της πόλης (αθλητές, σωματεία, εγκαταστάσεις) ή στις ευοίωνες προοπτικές που η δυναμική των αγώνων υπόσχεται, αλλά αναζητώντας τις απαρχές και παρακολουθώντας την αναπτυξιακή πορεία του αθλητισμού στην περιοχή μας, περιλαμβάνει κείμενα για τις κορυφαίες στιγμές και τις μεγάλες μορφές του παρελθόντος. Πολλοί ήταν εκείνοι που μας βοήθησαν σ' αυτή την προσπάθεια, τόσοι που δεν τους χωράει ο περιορισμένος χώρος του σημειώματος. Τους ευχαριστούμε και να είναι σίγουροι ότι η βοήθειά τους αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη στις συλλογές του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας.

θλητικό, με την ευρύτερη έννοια, είναι το περιεχόμενο και στις υπόλοιπες στήλες του τεύχους: σχολικές γυμναστικές επιδείξεις κατά την περίοδο του μεσοπολέμου στο "Ενθύμιο". Αγώνες και αθλήματα στην αρχαία Θεσσαλία με αφορμή την ομώνυμη μεγάλη έκθεση που εγκαινιάζει τη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου στον "Πολιτισμό". ο πολυσχιδής Δημήτρης Σαράτσης, συνιδρυτής, μεταξύ άλλων, του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου το 1896, στη στήλη "Πρόσωπα".

αι μια καινοτομία στις τελευταίες σελίδες του τεύχους: πρόκειται για μια μικρή αυτόνομη ενότητα, η οποία απευθύνεται στους ξενόγλωσσους φίλαθλους επισκέπτες της Ολυμπιακής πόλης του Βόλου, που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την αθλητική ιστορία της περιοχής.


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations