Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

15ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Δημόσιοι Χώροι"
(Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2004)

ε αφιέρωμα - αφορμή για προβληματισμό, γόνιμες συζητήσεις, ακόμη και αντιπαραθέσεις, κυκλοφορεί, από αύριο Δευτέρα στα περίπτερα και τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της πόλης μας, το 15ο τεύχος του περιοδικού εν Βόλω. Στο επίκεντρο το πάντα επίκαιρο θέμα των δημόσιων χώρων του Βόλου. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που οι πόλεις διογκώνονται ραγδαία και τείνουν να χάσουν τις ανθρώπινες διαστάσεις τους, την οικειότητα και την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, όλο και περισσότερο γίνεται συνείδηση η σημασία του δημόσιου χώρου για την πόλη και την καθημερινή ζωή των πολιτών της.

ι ανοικτοί χώροι, πάρκα και πλατείες, οι δρόμοι, τα κτήρια δημόσιας χρήσης, τα μνημεία, το κυκλοφοριακό, οι σύγχρονες παρεμβάσεις στη δημόσια εικόνα της πόλης και η στάση των κατοίκων, συνθέτουν το πολύπλευρο θέμα του αφιερώματος υπό επιμέλεια της καθηγήτριας πολεοδομίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής Θεσσαλονίκης Βίλμας Χαστάογλου και τη συνεργασία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας.

τα κείμενα εξετάζονται η εξέλιξη και η ποικιλία των δημόσιων χώρων για τις πλατείες της πόλης και των συνοικιών της, οι δρόμοι και τα ονόματά τους ως μνήμες της τοπικής ιστορίας, η αισθητική του δημόσιου χώρου και η θέση των δημοσίων κτηρίων και μνημείων. Παρουσιάζονται ακόμη προτάσεις για ποδηλατόδρομους και λεωφορειοδιαδρόμους, οι πρόσφατες επεμβάσεις με τη δημιουργία του δικτύου πεζοδρόμων, τις βελτιώσεις πλατειών, τη διαμόρφωση της προκυμαίας και των σημαντικών πάρκων της πόλης.

ο αφιέρωμα επιχειρεί να αναλύσει τη δημιουργία των δημόσιων χώρων μέσα από την εξέλιξη της πόλης και να εντοπίσει τα γνωρίσματά τους που συνδέονται με την ιδιαίτερη ταυτότητά του Βόλου. Επιδιώκει, επίσης, να παρουσιάσει τις πρόσφατες επεμβάσεις σε δημόσιους χώρους και να αξιολογήσει τη σημασία τους για την πόλη και την καθημερινή ζωή των πολιτών της. Τέλος επισημαίνει ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα των δημοσίων χώρων και τη διαχείρισή τους και να εντοπίζει ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι και οι μόνιμες στήλες. Το "Ενθύμιο" παρουσιάζει ορισμένα από τα εξαιρετικά μνημεία του παλιού Νεκροταφείου Βόλου στη Ν. Ιωνία και τα "Πρόσωπα" φιλοξενούν τον αρχιτέκτονα, μελετητή πολλών δημοσίων κτηρίων και πλατειών του μεταπολεμικού Βόλου Πάνο Τσολάκη. Στη στήλη "Λογοτεχνία" η καταξιωμένη βολιώτισσα συγγραφέας Λένα Διβάνη έγραψε αποκλειστικά για το εν Βόλω το διήγημα "Λινό και Βαμβάκι", Τέλος η "Ατζέντα" καταγράφει -μεταξύ άλλων- όλα όσα συνέβησαν το ξεχωριστό για το Βόλο Ολυμπιακό καλοκαίρι που πέρασε.

Οι ενδιαφερόμενοι εκτός πόλης θα βρουν το περιοδικό σε μεγάλα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Επίσης, όσοι επιθυμούν, μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο των συνδρομητών (πληροφορίες στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας, τηλ 2421039644, 2421021664).


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations