Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

16ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου "
(Ιανουάριος - Μάρτιος 2005)

υκλοφόρησε στα περίπτερα και τα κεντρικά βιβλιοπωλεία του Βόλου το 16ο τεύχος του εν Βόλω, της τριμηνιαίας περιοδικής έκδοσης του Δήμου Βόλου, με αφιέρωμα στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό ο νέος τρόπος έκθεσης των μόνιμων συλλογών του με στόχο οι αναγνώστες του περιοδικού να γνωρίσουν μέσα από τις υλικές μαρτυρίες την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

ε τη συνεργασία της ΙΓ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, και ιδιαίτερα της διευθύντριάς της κ. Αδρύμη, επιδιώκεται όχι μόνο να παρουσιαστούν τα ενδιαφέροντα εκθέματά του, αλλά επιπλέον η διαδρομή του και η συμβολή της τοπικής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων και των ανθρώπων της στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

ο αφιέρωμα διαρθρώνεται σε δύο μεγάλες ενότητες: η πρώτη περιλαμβάνει "στιγμές από την ιστορία του", στην οποία καταγράφεται η περιπέτεια του κτηρίου από το 1909 μέχρι σήμερα και η δράση των ανθρώπων που στελέχωσαν την ΙΓ' Εφορεία και αγωνίστηκαν για την ανάδειξη και έκθεση των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής μας. Στη δεύτερη ενότητα ξεναγείται κανείς στις αίθουσες του Μουσείου και, παράλληλα, παρουσιάζεται η φιλοσοφία του νέου τρόπου έκθεσης των μόνιμων συλλογών που έγινε με βάση σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειοπαιδαγωγικές αντιλήψεις.

κτός αφιερώματος, το "Ενθύμιο" περιλαμβάνει παλιές φωτογραφίες από ανασκαφές στη Μαγνησία και η στήλη "Πρόσωπα" είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο αρχαιολόγο Γ. Χουρμουζιάδη, εισηγητή της Νέας Αρχαιολογίας στην Ελλάδα, ο οποίος για πολλά χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του στην τοπική αρχαιολογική υπηρεσία και την περιοχή. Τέλος, στη στήλη "Λογοτεχνία", σε πρώτη δημοσίευση φιλοξενείται το διήγημα του Γιάννη Τσίγκρα "Αναβαθμοί", ενώ στην "Αντζέντα" καταγράφονται τα πολιτιστικά δρώμενα του φετινού χειμώνα.

ι ενδιαφερόμενοι εκτός πόλης θα βρουν το περιοδικό σε μεγάλα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Επίσης, όσοι επιθυμούν, μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο των συνδρομητών (πληροφορίες στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας, τηλ 2421039644, 2421021664). 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations