Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

17ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Διασκέδαση"
(Απρίλιος - Ιούνιος 2005)

ε αφιέρωμα στη Διασκέδαση κυκλοφόρησε το 17ο τεύχος του εν Βόλω, της τριμηνιαίας περιοδικής έκδοσης του Δήμου Βόλου. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, που αναμένεται να ζωντανέψει μνήμες γλεντιών, που ο καθένας ανεξαρτήτως ηλικίας έχει ζήσει.

ε το σκεπτικό ότι η κοινωνία μιας εποχής δε χαρακτηρίζεται μόνο από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει αλλά και από τους ιδιαίτερους τρόπους που καλείται να τα διασκεδάσει-διασκορπίσει, επιλέχθηκε να διαχωριστεί η διασκέδαση από την ψυχαγωγία και αυτός είναι ο λόγος που στο αφιέρωμα δίνεται έμφαση στις όψεις της καθημερινής, νυχτερινής κυρίως διασκέδασης (ταβέρνες, κλαμπ, μπαρ, μπουζούκια, ντίσκο κ.λπ.).

ο αφιέρωμα διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: η πρώτη από τον 19ο αιώνα ακόμη έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η δεύτερη μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '60, εποχή της ανοικοδόμησης μετά τους σεισμούς, και η τελευταία από την περίοδο της δικτατορίας μέχρι τις μέρες μας. Για τα γλέντια και τις διεξόδους διασκέδασης σ' αυτές τις διαφορετικές εποχές γράφουν συμπολίτες διαφορετικής ηλικίας και επιλογών με άξονα τις προσωπικές τους εμπειρίες και μνήμες. Οι μαρτυρίες αυτές πλαισιώνονται από συνεντεύξεις ανθρώπων στους οποίους οδήγησε η διερεύνηση του θέματος. Παράλληλα για κάθε μια από τις τρεις ενότητες σκιαγραφούνται οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και ο αντίκτυπος που είχαν στις μορφές διασκέδασης στην πόλη.

την εκτός αφιερώματος ύλη, στο "Ενθύμιο", παρουσιάζονται στιγμιότυπα από το βολιώτικο καρναβάλι του 1961, όπως τα απαθανάτισε ο φακός του Κ. Ζημέρη. Τα "Πρόσωπα", ως εκδήλωση τιμής, είναι αφιερωμένα στην οικογένεια Μιλάνου και την ανεκτίμητη προσφορά τους στο μουσικό πολιτισμό του Βόλου. Η "Λογοτεχνία" περιλαμβάνει ένα δοκίμιο του Θωμά Σκάσση για τον συγγραφέα Κλοντ Σιμόν και το έργο του. Οι εκτός αφιερώματος στήλες του περιοδικού ολοκληρώνονται με το "Ευρετήριο" άρθρων των τευχών 12 έως 15 (2004) του εν Βόλω και με την "Ατζέντα", που καταγράφει την πολιτιστική κίνηση της πόλης το πρώτο εξάμηνο του 2005.


ι ενδιαφερόμενοι εκτός πόλης θα βρουν το περιοδικό σε μεγάλα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Επίσης, όσοι επιθυμούν, μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο των συνδρομητών (πληροφορίες στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας, τηλ 2421039644, 2421021664).


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations