Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.

Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

18ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Τουρισμός"
(Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2005)

ε αφιέρωμα στον Τουρισμό, θέμα που ιδιαίτερα αυτή την εποχή του χρόνου είναι στο προσκήνιο, κυκλοφόρησε στα περίπτερα και τα κεντρικά βιβλιοπωλεία του Βόλου το 18ο τεύχος του εν Βόλω, της τριμηνιαίας περιοδικής έκδοσης του Δήμου Βόλου.

ο αφιέρωμα έχει στόχο να αναδείξει τις ομορφιές που έκαναν το Βόλο και το Πήλιο δημοφιλή προορισμό, αλλά και να καταγράψει την πορεία της ανάπτυξης, τα προβλήματα και τις προοπτικές. Καταγράφει θέσεις και εκτιμήσεις για τον τουρισμό της Μαγνησίας, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές του (πολιτιστικός, εναλλακτικός).

ίνεται επίσης αναφορά στο παρελθόν: στα Ξενία της Θεσσαλίας, την αναστήλωση των παραδοσιακών ξενώνων του Πηλίου από τον ΕΟΤ τη δεκαετία του '70 αλλά και στις δραστηριότητες των περιηγητικών σωματείων του Βόλου.Κυρίαρχη θέση στο αφιέρωμα κατέχουν οι διαδρομές στην πόλη ή με αφετηρία την πόλη και οι αρχαιολογικοί περίπατοι, που εστιάζουν σε σημεία αναφοράς της πόλης και του Νομού.

τις υπόλοιπες στήλες: στο "Ενθύμιο" γίνεται λόγος για έναν παλιό τουριστικό οδηγό του 1937 για τα χωριά του Πηλίου, όπως τον μνημονεύει ο Άρης Βολιώτης, στη "Λογοτεχνία" φιλοξενούνται οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις του Γιάννη Μουγογιάννη για το "Πελαγίσιο ησυχαστήρι της Νταμούχαρης", ενώ στη στήλη "Βιβλιοπαρουσίαση" ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. Νίκος Χολέβας παρουσιάζει το ενδιαφέρον βιβλίο της Κ. Τρακοσοπούλου για τον J. Vilas, αρχιτέκτονα της καπναποθήκης Σπίρερ. Η στήλη "Πρόσωπα" είναι αφιερωμένη στο Σταύρο Βασαρδάνη, διευθυντή του Τουριστικού Οργανισμού Μαγνησίας (1961-1981), ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Τέλος η "Ατζέντα" παρουσιάζει την πάντα πλούσια, κυρίως σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, πολιτιστική κίνηση του καλοκαιριού στο Βόλο.

ι ενδιαφερόμενοι εκτός πόλης θα βρουν το περιοδικό σε μεγάλα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Επίσης, όσοι επιθυμούν, μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο των συνδρομητών (πληροφορίες στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας, τηλ 2421039644, 2421021664). 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations