Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

19ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Κινηματογράφος"
(Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2005)

ο 19ο τεύχος του εν Βόλω, με αφιέρωμα στον κινηματογράφο στο Βόλο, επικεντρώνεται στους χώρους, στους ανθρώπους και την κινηματογραφική κίνηση στο παρελθόν, την εποχή της άνθησης του σινεμά. Στο προσκήνιο βρίσκονται οι άνθρωποι του κινηματογράφου που ξετυλίγουν τις αναμνήσεις τους.

ι συνεντεύξεις τους καθώς και τα κείμενα των Γ. Πατελοδήμου και Αιμίλιου Μ. Σουβατζή πλαισιώνονται από πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και από μία φωτογραφική αποτύπωση των χώρων όπου υπήρχαν ή διασώζονται κινηματογράφοι.

αρουσιάζεται επίσης η δράση της Κινηματογραφικής Λέσχης Βόλου, της Κινηματογραφικής Κοινότητας Νέας Ιωνίας και των Φίλων του Σινεμά, φορέων που με τις εκδηλώσεις τους κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον για τον ποιοτικό κινηματογράφο σε δύσκολες εποχές. Τέλος, η θεωρητική και πρακτική διδασκαλία της τέχνης του κινηματογράφου από την Ομάδα Κάμερα του Διαύλου και ο κινηματογράφος στη σχολική εκπαίδευση μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 1ου Λυκείου Ν. Ιωνίας κλείνουν το αφιέρωμα.

το "Ενθύμιο" παρουσιάζονται καμπίνες προβολής σε παλιούς βολιώτικους κινηματογράφους, ενώ στη "Βιβλιοπαρουσίαση" φιλοξενείται το βιβλίο "Μάγκες αλήστου εποχής" του Ηλία Βολιότη - Καπετανάκη, όπου ανάμεσα στα 24 ρεμπέτικα πορτρέτα περιλαμβάνονται και εκείνα της οικογένειας Μιλάνου και του πρωτοπόρου του ραδιοφώνου Γιώργου Κοντογεωργίου.

στήλη "Πρόσωπα" είναι αφιερωμένη στο Νίκο Κολοβό, που ο έρωτάς του για το σινεμά τον έφερε στην πρωτοπορία της κινηματογραφικής κίνησης στο Βόλο και τον ανέδειξε σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες θεωρητικούς του κινηματογράφου με πλούσιo συγγραφικό έργο.

έλος η "Ατζέντα" καταγράφει την πολιτιστική κίνηση στην πόλη μας τους προηγούμενους μήνες αλλά και ό,τι είναι προγραμματισμένο για το επόμενο διάστημα.ι ενδιαφερόμενοι εκτός πόλης θα βρουν το περιοδικό σε μεγάλα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Επίσης, όσοι επιθυμούν, μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο των συνδρομητών (πληροφορίες στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας, τηλ 2421039644, 2421021664). 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations