Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

2ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Τα θεατρικά του Βόλου"
(¶νοιξη 2001)

εύτερο τεύχος εν Βόλω, λοιπόν, και, όπως είχαμε ήδη υποσχεθεί, αφιερωμένο στη θεατρική ζωή του Βόλου, μέσα στα 120 χρόνια από την ένταξη της πόλης στο ελληνικό κράτος.

ο συγκεκριμένο θέμα, βέβαια, δεν εξαντλείται στα πλαίσια ενός περιοδικού, που στόχος του είναι να κοινοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, αλλά και να ενθαρρύνει την περαιτέρω έρευνα. Η διαχρονική προσέγγιση είναι ένα ακόμα ζητούμενο: Από την σκοπιά όχι μόνο του απώτερου παρελθόντος, αλλά και του ιστορικού παρόντος των τελευταίων χρόνων, με το θέατρο να παρουσιάζει μια όλο και μεγαλύτερη άνθηση, τόσο στο επίπεδο της πολιτιστικής παρέμβασης της δημοτικής αρχής, όσο και στο επίπεδο της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

έατρο στο Βόλο, λοιπόν. Από τα πρώτα τολμηρά ανοίγματα μιας πόλης με καλπάζουσα ανάπτυξη (1881-1930), που αναζητά το στίγμα της μέσα στο σύγχρονο κόσμο και την σύμπλευση της με αυτόν, ώς την οικονομική και, εν συνεχεία, πολιτιστική αποδυνάμωση (1936-1974), που επισφραγίζεται με την περίοδο της επταετούς δικτατορίας, και ώς την αναγέννηση που επέρχεται με τις άοκνες προσπάθειες των λίγων αποφασισμένων, αργότερα και με την κρατική αρωγή, από το 1975 ώς τις μέρες μας.

αράμετροι που αλλάζουν ή δεν αλλάζουν όλα αυτά τα χρόνια, αισθητικές τάσεις, κοινωνικές δομές, νοοτροπίες χαριτωμένες ή θλιβερές, γεωγραφικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες μέσα σε ένα κόσμο που άλλαξε μέσα σ’ αυτόν τον αιώνα δραματικά όσο ποτέ. Αναζήτηση ταυτότητας, ανοίγματα επικοινωνίας προς τον έξω κόσμο, καλλιτεχνικές εισαγωγές και εξαγωγές, εκσυγχρονισμός, πρωτοπορία, δημοτικότητα, όλα μαζί.

ο αφιέρωμα ολοκληρώνεται στο δίσκο ακτίνας με το απάνθισμα από ηχητικά ντοκουμέντα της θεατρικής δραστηριότητας της πόλης την τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, το τεύχος αυτό περιλαμβάνει ματιές για το θέατρο και τις άλλες τέχνες και «εκτός των τειχών» της πόλης, όπως επίσης και για την εν γένει πολιτιστική ζωή της περιοχής.


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations