Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

20ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Μόδα"
(Ιανουάριος - Μάρτιος 2006)

ο 20ο τεύχος του εν Βόλω, με το οποίο συμπληρώνονται τα 5 χρόνια έκδοσής του, είναι αφιερωμένο στη "Μόδα", ένα κοινωνικό φαινόμενο με διαρκείς μεταβολές, που το κάνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον μα και θελκτικό.

ο αφιέρωμα ξεκινά με κείμενα που πραγματεύονται τις μεταμορφώσεις του ρούχου από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, την αλληλεπίδραση μόδας και τέχνης αλλά και τη σχέση μόδας και θεατρικού κουστουμιού. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι τάσεις της μόδας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα στην Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα και ο τρόπος που τις υποδέχτηκαν οι βολιώτες. Γίνεται επίσης προσπάθεια να καταγραφούν, κυρίως μέσα από μαρτυρίες και μνήμες, οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο του ντυσίματος στο Βόλο. Τέλος παρουσιάζονται η δράση του τμήματος Ενδυματολογίας και Σχεδίασης του Δημοτικού Ι.Ε.Κ. Βόλου και η συλλογή των παραδοσιακών ενδυμασιών του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.

το "Ενθύμιο" παρουσιάζονται διαφημίσεις και διαφημιστικές μακέτες υφαντουργείων και καταστημάτων ένδυσης, ενώ η "Λογοτεχνία" είναι αφιερωμένη στο βολιώτη ποιητή Μανώλη Μπαλλή, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, παρουσιάζοντας ανέκδοτα ποιήματά του από την υπό έκδοση συλλογή του "Μινέρβα".

στήλη "Πρόσωπα" φιλοξενεί τη Χριστίνα Σταμπολιάν, τη βολιώτισσα σχεδιάστρια μόδας που διαπρέπει στο εξωτερικό και απέκτησε ιδιαίτερη φήμη με τη δημιουργία γνωστού μαύρου φορέματος για την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

το "Ευρετήριο" βρίσκονται αποδελτιωμένα τα δημοσιεύματα των τευχών 16-19 του εν Βόλω και στην "Ατζέντα" περιλαμβάνονται οι εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη το προηγούμενο τρίμηνο και αυτές που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο. 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations