Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

21ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Περίθαλψη - Κοινωνική Πρόνοια"
(Απρίλιος - Ιούνιος 2006)

"ερίθαλψη και Κοινωνική πρόνοια" είναι το θέμα του αφιερώματος του 21ου εν Βόλω με ενδιαφέροντα κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε ένα ζήτημα που καταδεικνύει αλλά και επηρεάζει την ποιότητα ζωής και τη γενικότερη κοινωνική ανάπτυξη μιας περιοχής.

ιστορική αναδρομή και οι άνθρωποι που έταξαν τη ζωή τους στην υπηρεσία του συνανθρώπου τους σε εποχές ανυπαρξίας κρατικής πρόνοιας, η παρουσίαση των φορέων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας που δραστηριοποιούνται στο χώρο, η ενημέρωση για τη δράση τους και η προβολή κάποιων ιδιαίτερων στοιχείων ιδρυμάτων της περιοχής, αποτελούν το αντικείμενο των άρθρων του αφιερώματος

λοκληρώνεται από έναν εύχρηστο οδηγό κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, οι οποίοι υπηρετούν συντοπίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή κοινωνικά. Η πληθώρα τέτοιων φορέων αποδεικνύει πως την πόλη μας γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια στον τομέα της περίθαλψης και της κοινωνικής φροντίδας.

ύλη του τεύχους συμπληρώνεται στις μόνιμες στήλες: το "Ενθύμιο" με φωτογραφικό αφιέρωμα σε παιδικές κατασκηνώσεις στο Πήλιο την περίοδο του Μεσοπολέμου, η "Βιβλιοπαρουσίαση" με τις κρίσεις του Γιάννη Μπανιά για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωιτοπούλου - Μαυροκεφαλίδου "Τα παιδιά της μοναξιάς", τα "Πρόσωπα" με το πορτραίτο και ένα άρθρο ειδικά γραμμένο για το εν Βόλω του διαπρεπή βολιώτη γιατρού και ακαδημαϊκού Δημήτρη Τριχόπουλου και η "Αντζέντα" με όσα συνέβησαν το τελευταίο τρίμηνο στο χώρο του πολιτισμού και όσα έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα.
 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations