Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Τεύχος 22 (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2006)
"Μουσεία πόλεων τον 21ο αιώνα.
Σχεδιάζοντας το Μουσείο της πόλης του Βόλου"

ΕΧ22
Aνανεωμένο το 22ο καλοκαιρινό τεύχος του εν Βόλω, με αλλαγές στις καθιερωμένες «μόνιμες» στήλες και με μεγάλο αφιέρωμα στο σχεδιαζόμενο Μουσείο της πόλης στα Παλιά, στο κτήριο των πρώην καπναποθηκών Παπάντου (Φερών 17).

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος παρουσιάζονται οι ανακοινώσεις και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε κατά το διήμερο 1 και 2 Απριλίου 2006, όταν διακεκριμένοι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών μουσείων πόλεων μαζί με εκπροσώπους μουσείων της Θεσσαλίας και επιστήμονες που ασχολούνται με το χώρο συμμετείχαν στην ημερίδα «Προσωπογραφίες πόλεων στα Μουσεία πόλεων» και στο εργαστήρι διαβούλευσης που ακολούθησε (μεταφράσεις: Mάρλεν Mούλιου).

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος περιλαμβάνει κείμενα για τις έως τώρα ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για να αποκτήσει ο Βόλος ένα σύγχρονο Μουσείο, όπου θα αναδειχτεί η ιστορία της πόλης και των κατοίκων της, καθώς και το σκεπτικό της ομάδας που εργάστηκε για το συγκεκριμένο έργο.
Επειδή ένα Μουσείο πόλης είναι προπάντων ένα Μουσείο των κατοίκων της, η δημιουργία, το περιεχόμενο και η λειτουργία του πρέπει να γίνουν αντικείμενο του ευρύτερου κοινού. Στις σελίδες του αφιερώματος φιλοξενούνται απόψεις και πρώτες σκέψεις για το θέμα συμπολιτών εκπροσώπων φορέων, συλλόγων, στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και της εκπαιδευτικής κοινότητας, ασχολούμενων με τα κοινά, κατοίκων και επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής των δυτικών συνοικιών του Βόλου.

Και καθώς το παρόν τεύχος είναι εξ ολοκλήρου επικεντρωμένο στο κυρίως θέμα του περιοδικού, οι στήλες «Ενθύμιο» και «Πρόσωπα» ενσωματώθηκαν στο αφιέρωμα με στόχο την ενθάρρυνση των συμπολιτών να εμπιστευτούν την πρωτοβουλία και να την ενισχύσουν, προσφέροντας υλικό. Για το λόγο αυτό είναι αφιερωμένες στους δωρητές και τα αντικείμενα που προσέφεραν στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας για να αξιοποιηθούν στο υπό δημιουργία Μουσείο.

 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations