Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Τεύχος 23 (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2006)
"Βιομηχανική κληρονομιά στη Μαγνησία "

ΕΧ22
Τα δεκάδες μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα και μνημεία, διασπαρμένα στον ιστό της πόλης, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες του βιομηχανικού παρελθόντος του Βόλου, κυρίως κατά το 1ο μισό του 20ού αιώνα. Και ευτυχώς η σύγχρονη πόλη έχει να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα στην αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς τις τελευταίες δεκαετίες. Το αφιέρωμα του 23ου τεύχους του εν Βόλω αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η συζήτηση για ολοκληρωμένα σχέδια αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι επίκαιρη τα τελευταία χρόνια. Η συνειδητοποίηση του εύρους, αλλά και του πολυδιάστατου ρόλου του πολιτισμού στην αναπτυξιακή διαδικασία ενός τόπου θέτει νέους στόχους στην προσέγγισή του με κυρίαρχες παραμέτρους τη διεπιστημονικότητα, τη συνέργια δράσεων, τις συνεργασίες και τα δίκτυα. 

ε αφορμή το διάλογο που έχει αναπτυχθεί κατά την υλοποίηση -στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός 2000»- της διακρατικής δράσης «Βιομηχανική κληρονομιά μεταξύ γης και θάλασσας: προς ένα ευρωπαϊκό δίκτυο οικομουσείων» και τη συγκρότησης ομάδας εργασίας από φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μελέτησε την περίπτωση του Βόλου, το παρόν τεύχος προσεγγίζει το ζήτημα διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς στη χώρα μας. Γι' αυτό αν και εστιάζεται, δεν περιορίζεται, στην πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή.

Σχετικό με το αφιέρωμα είναι και το αντικείμενο των μόνιμων στηλών του περιοδικού: τα «Πρόσωπα» σκιαγραφούν το πορτρέτο του βιομήχανου και μηχανολόγου Μιχαλάκη Καζάζη και το «Ενθύμιο» παρουσιάζει λίγα από εκείνα που μπορούν να χαρακτηριστούν τεκμήρια της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου. Η «Λογοτεχνία» φιλοξενεί διήγημα του Φώτη Νικ. Βογιατζή και, τέλος, η «Ατζέντα» παρουσιάζει, με τον καθιερωμένο πλέον τρόπο, την πολιτιστική κίνηση της περιοχής.

Το εν Βόλω κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και τα κεντρικά περίπτερα του Βόλου, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες θεσσαλικών νομών, ενώ για εγγραφές συνδρομών μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου (τηλ 2421039644, 2421021664, fax 2421022927, mail diki@diki.gr)

 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations