Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Τεύχος 24 (Ιανουάριος - Μάρτιος 2007)
"Ιστορικές βιβλιοθήκες στην ελληνική περιφέρεια:

συγκρότηση, συντήρηση, διαχείριση"


στορικές βιβλιοθήκες στην ελληνική περιφέρεια - συγκρότηση, συντήρηση, διαχείριση», θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και με πλούσια παράδοση στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας είναι αυτό που απασχολεί το αφιέρωμα του 24ου τεύχους του εν Βόλω, πρώτου για το 2007.
Αφορμή στάθηκε το θερινό σεμινάριο που διοργάνωσε το ΔΗ.Κ.Ι, και που προγραμματίζεται να καθιερωθεί και να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε ζητήματα διαχείρισης της έντυπης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει κείμενα για ορισμένες από τις πλέον ιστορικές δημόσιες βιβλιοθήκες στην ελληνική περιφέρεια, καθώς και άρθρα επιφανών επιστημόνων στο χώρο της συντήρησης και της βιβλιοδεσίας για τις προκλήσεις που θέτει  η νέα τεχνολογία στη διαχείριση των σπάνιων και παλαιών εκδόσεων.

πιπλέον, το αφιέρωμα στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει από το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Βόλου μια προσπάθεια καταγραφής των παλαιών εκδόσεων που διαθέτουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή. Προσπάθεια που τα αποτελέσματά της δεν έγινε δυνατό να δημοσιευτούν στο παρόν τεύχος. Όμως, η έρευνα συνεχίζεται και το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί το ΔΗ.Κ.Ι. Άλλωστε στο επόμενο τεύχος ένας από αυτούς τους φορείς, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, θα παρουσιαστεί διεξοδικά.

χετικό με το αντικείμενο του αφιερώματος είναι και το «Ενθύμιο» με ex libris παλαιών βιβλίων από τη βιβλιοθήκη του καθηγητή Ν. Ι. Πανταζόπουλου, η οποία δωρίθηκε στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου. Η στήλη «Πρόσωπα» φιλοξενεί τον αγριώτη κομμουνιστή ηγέτη και εξέχουσα μορφή της Εθνικής Αντίστασης Μιλτιάδη Πορφυρογένη, όπως τον σκιαγράφησε ο αείμνηστος ιστορικός Φίλιππος Ηλιού, σε εκδήλωση του Δήμου Βόλου το Δεκέμβριο του 1995. Την ύλη συμπληρώνει, όπως πάντα, το πολιτιστικό ημερολόγιο με καταγραφή όσων συνέβησαν σ' αυτόν το χώρο στα τέλη του 2006 και τις αρχές του 2007.

Το εν Βόλω κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και τα κεντρικά περίπτερα του Βόλου, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες θεσσαλικών νομών, ενώ για εγγραφές συνδρομών μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου (τηλ 2421039644, 2421021664, fax 2421022927, mail diki@diki.gr)


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations