Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Τεύχος 25 (Aπρίλιος - Ιούνιος 2007)
"Περιφερειακός περιοδικός τύπος
"


ε αφιέρωμα στον «Περιφερειακό περιοδικό τύπο» κυκλοφόρησε στα περίπτερα και τα βιβλιοπωλεία το 25ο τεύχος του εν Βόλω. Η ανανέωση του ύφους και το άνοιγμα σε νέα θεματολογία σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια νέα περίοδο της έκδοσής του.

ύρια χαρακτηριστικά αυτής της ανανέωσης είναι, αφενός ο εμπλουτισμός του αφιερώματος με θέματα και άρθρα που δεν περιορίζονται στα όρια της πόλης και του Νομού και αφορούν όλη τη Θεσσαλία και την ελληνική περιφέρεια κατ' επέκταση και αφετέρου η ανανέωση της υπόλοιπης ύλης με νέες στήλες, όπου θα επιδιωχθεί να εκφραστεί και να παρουσιαστεί η πόλη μέσα από κείμενα και απόψεις πολιτών.

αρουσίαση πολιτιστικών φορέων και της δράσης τους, προτάσεις ψυχαγωγίας, προβληματισμοί σε επίκαιρα ή διαχρονικά ζητήματα, κείμενα για τον πολιτισμό, την κοινωνία, την ιστορία, την οικονομία της περιοχής, καθώς και η γνώμη των πολιτών για διάφορα ζητήματα θα βρουν θέση στις σελίδες του εν Βόλω.
Στο 25ο τεύχος δίνεται η εικόνα του «Περιφερειακού περιοδικού τύπου» με μία συνοπτική ιστορική καταγραφή των περιοδικών στο χώρο της Θεσσαλίας και την παρουσίαση σημαντικών πολιτιστικών περιοδικών εκδόσεων στην υπόλοιπη Ελλάδα (Κοζάνη, Σέρρες, Κέρκυρα, Χίος, Καβάλα, Ηράκλειο, Πάτρα, Ελευσίνα).

τις -πέραν του αφιερώματος- σελίδες παρουσιάζεται η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, ενώ συμπολίτες μας προτείνουν βιβλία, μουσική και ταινίες. Απ' αυτό το τεύχος ξεκινά ένας διάλογος με τους αναγνώστες, οι οποίοι καταθέτουν τη γνώμη τους για το εν Βόλω και κάνουν τις προτάσεις τους. Ένας διάλογος που θα συνεχιστεί και στα επόμενα τεύχη. Τέλος, στη στήλη λογοτεχνία δημοσιεύεται ένα παλιό αλλά αγαπημένο διήγημα του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη, «η Γκρούσενκα της Μάρκου Ευγενικού».

Το εν Βόλω κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και τα κεντρικά περίπτερα του Βόλου, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες θεσσαλικών νομών, ενώ για εγγραφές συνδρομών μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου (τηλ 2421039644, 2421021664, fax 2421022927, mail diki@diki.gr)


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations