Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Τεύχος 26 (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2007)
"Ποιοτικά Τοπικά Προϊόντα της Θεσσαλίας
"


ε χαρακτηριστικό την ανανέωση του ύφους και τον εμπλουτισμό της θεματολογίας κυκλοφόρησε στα περίπτερα και τα βιβλιοπωλεία το 26ο τεύχος της τριμηνιαίας περιοδικής έκδοσης του Δήμου Βόλου «εν Βόλω» με αφιέρωμα στα «Ποιοτικά τοπικά προϊόντα της Θεσσαλίας».

ρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και πολλαπλά χρήσιμη παρουσίαση των νεότερων δεδομένων (σκέψεις - ενέργειες- προϋποθέσεις) της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, βασική παράμετρο της οποίας αποτελούν τα τοπικά προϊόντα ποιότητας. Παρουσιάζεται η υπάρχουσα κατάσταση στους τομείς της γεωργίας και κτηνοτροφίας, αναλύονται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται και οι προδιαγραφές που ισχύουν για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ποιοτικό στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και αναδεικνύεται η συμβολή του Δικτύου Πληροφόρησης και Υποστήριξης του Πληθυσμού της Θεσσαλικής Υπαίθρου στην ανάδειξη και προώθησή τους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα βιολογικά προϊόντα και τις προοπτικές που ανοίγονται στην αγορά, στους Γυναικείους Αγροτουριστικούς Συνεταιρισμούς και το μέλλον τους, ενώ το αφιέρωμα κλείνει με έναν απολογισμό του Γ΄ ΚΠΣ και τις προοπτικές του Δ΄ ΚΠΣ από τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Εμμανουήλ.

την εκτός αφιερώματος ύλη παρουσιάζεται το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και η επικείμενη λειτουργία του μουσείου του στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο της οδού Κοραή, ενώ, για ένα ακόμη τεύχος, συμπολίτες μας προτείνουν βιβλία, μουσική και ταινίες. Συνεχίζεται, επίσης, ο διάλογος με τους αναγνώστες, οι οποίοι καταθέτουν τη γνώμη τους για το «εν Βόλω» και κάνουν τις προτάσεις τους. Στη στήλη «Λογοτεχνία» προδημοσιεύεται απόσπασμα από το υπό έκδοση μυθιστόρημα του συγγραφέα Μιχάλη Μοδινού «Επιστροφή ή η ανθρώπινη περιπέτεια». Τέλος, ο Γιώργος Καφενταράκης ξεκινά την παρουσίαση «Τύπων του Βόλου» με κεντρικό «ήρωα» τον Κώστα Αναστασιάδη, γνωστό ως Ζβίγκο.

Το εν Βόλω κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και τα κεντρικά περίπτερα του Βόλου, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες θεσσαλικών νομών, ενώ για εγγραφές συνδρομών μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου (τηλ 2421039644, 2421021664, fax 2421022927, mail diki@diki.gr)


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations