Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Τεύχος 27 (Oκτώβριος - Δεκέμβριος 2007)
"Σκάλα του Μιλάνου: αυλαία μετά από 120 χρόνια"


υκλοφόρησε στα περίπτερα και τα βιβλιοπωλεία το 27ο τεύχος της τριμηνιαίας περιοδικής έκδοσης του Δήμου Βόλου «εν Βόλω» με αφιέρωμα στη «Σκάλα του Μιλάνου: Αυλαία μετά από 120 χρόνια» σε επιμέλεια Ηλία Βολιότη - Καπετανάκη και εξώφυλλο ειδικά φιλοτεχνημένο για το περιοδικό από τον ζωγράφο Γιώργο Καφενταράκη. Το περιοδικό συνοδεύεται από CD με τραγούδια ηχογραφημένα στη «Σκάλα» το 1985 και το 1998.

 «Στην θρυλική «Σκάλα του Μιλάνου» του Βόλου, το παλιότερο λαϊκό ψυχαγωγείο της Βαλκανικής η αυλαία έπεσε πέρσι τον Απρίλιο. Τουλάχιστον 120 χρόνια κράτησε το καρπερό δρομολόγιο με το λεωφορείο του πανδαμάτορα χρόνου: Πορταριά- ¶η Νικόλας-Ιωλκού. Η παρέα των χαροκόπων που γλεντά αυθόρμητα τα ντέρτια της και στις μεγάλες στιγμές τα μετουσιώνει σε πρωτότυπο πολιτισμό. Αργαλειός ονείρων, συναισθημάτων, εμπνεύσεων, ταξιμιών, ψυχαγωγίας -με την αρχαία έννοια του όρου- έστω κι αν τα καλούδια του, δυστυχώς, δεν περνάνε στο γραμμόφωνο, στο βινίλιο, σε κάποια, τέλος πάντων, μορφή αποτύπωσης-διαιώνισης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο επιμελητής του τεύχους.
 
άνος Γεραμάνης, Γιώργος Καφενταράκης, Μιχάλης Πόρναλης, Γιώργος Ξηντάρης, Θανάσης Σαμαράς, Δημήτρης Ζουγανέλης, Κώστας Καραμπερόπουλος, Νobert Nassl  «θυμούνται, γράφουν, παίζουν, ζωγραφίζουν, φωτογραφίζουν, ζουμάρουν σε αλησμόνητες εικόνες-στιγμές, που κάποτε έζησαν με τον Μπάρμπα Στέφανο, τον Κάρολο, τον Νίκο και όλη την πολυπρόσωπη εμπνευσμένη λαϊκή κομπανία της «Σκάλας». Αφιλοκερδώς συνεργάσθηκαν όχι μόνο για να αποτίσουν φόρο τιμής αλλά και για να δώσουν εναρκτήριο λάκτισμα νέας σκυταλοδρομίας. ¶φθονο σπόρο έσπειρε η «Σκάλα». Δεν σταματά η ανθοφορία».    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο συνεντεύξεις του Κάρολου και του Στάθη Μιλάνου στον Ηλία Βολιότη - Καπετανάκη.

την εκτός αφιερώματος ύλη παρουσιάζεται η δράση της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», ενώ, για ένα ακόμη τεύχος, συμπολίτες μας προτείνουν βιβλία και ταινίες. Συνεχίζεται, επίσης, ο διάλογος με τους αναγνώστες, οι οποίοι καταθέτουν τη γνώμη τους για το «εν Βόλω» και κάνουν τις προτάσεις τους. Στη στήλη «Λογοτεχνία» ως ελάχιστος φόρος τιμής στον βολιώτη ποιητή Θανάση Κωσταβάρα, που πέθανε πρόσφατα, αναδημοσιεύεται το ποίημα του «Ο Αλχημιστής». Τέλος, ο Θανάσης Σαμαράς ανασκαλεύει μνήμες του Βολιώτικου ποδόσφαιρου: «Τα καλύτερά μας χρόνια.».

Το εν Βόλω κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και τα κεντρικά περίπτερα του Βόλου, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες θεσσαλικών νομών, ενώ για εγγραφές συνδρομών μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου (τηλ 2421039644, 2421021664, fax 2421022927, mail diki@diki.gr)


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations