Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Τεύχος 28 (Ιανουάριος - Μάρτιος 2007)
"Ηλίας Πετρόπουλος: ένας ανατρεπτικός διανοούμενος"


Κυκλοφόρησε  το 28ο τεύχος της τριμηνιαίας περιοδικής έκδοσης του Δήμου Βόλου «εν Βόλω» με πλούσια ύλη και αφιέρωμα στον Ηλία Πετρόπουλο.

ρόκειται για την έντυπη συνέχεια του διήμερου μνήμης και τιμής, που συνδιοργανώθηκε από το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου και το περιοδικό Μανδραγόρας, με τίτλο «Ηλίας Πετρόπουλος: ένας ανατρεπτικός διανοούμενος» (Βόλος, 7 και 8 Νοεμβρίου 2007).

ταν η πρώτη φορά που άνοιξαν οι πύλες του ελληνικού πανεπιστημίου στο έργο και την προσωπικότητα του Ηλία Πετρόπουλου και αυτό έγινε με τη συμμετοχή της συντρόφου του Μαίρης Κουκουλέ και δέκα συνολικά ερευνητών και πανεπιστημιακών, που με τα κείμενά τους προσέγγισαν πολύπλευρα το -έτσι κι αλλιώς- πολυσχιδές έργο του ιδιόρρυθμου αλλά σημαντικού λαογράφου.

ξίσου πλούσια και ενδιαφέρουσα είναι η ύλη και του 2ου μέρους του «εν Βόλω» με κείμενα του διευθυντή της Θεσσαλίας Θανάση Σαμαρά για τον «γητευτή της μπάλας» παλαίμαχο βολιώτη ποδοσφαιριστή Νίκο Τζίνη, του ζωγράφου Γ. Καφενταράκη για τον μοναχικό πολιτευτή της «Σκούπας» Μάκη Νασιάκο, το κείμενο - αποχαιρετισμός της δασκάλας Πάτρας Βασιλείου στον αγαπητό και σπουδαίο φωτογράφο Δημήτρη Λέτσιο και του σκηνοθέτη Ροβήρου Μανθούλη για τους κριτικούς κινηματογράφου. Τη στήλη της Λογοτεχνίας καλύπτει απόσπασμα από το ανέκδοτο έργο της φιλολόγου Μαργαρίτας Παπαϊωάννου «Άρωμα Ιωνίας», ενώ ενδιαφέρουσες είναι οι προτάσεις για βιβλία, cd και ταινίες, που κάνουν φίλοι του εν Βόλω προς τους αναγνώστες.


Το εν Βόλω κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και τα κεντρικά περίπτερα του Βόλου, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες θεσσαλικών νομών, ενώ για εγγραφές συνδρομών μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου (τηλ 2421039644, 2421021664, fax 2421022927, mail diki@diki.gr)


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations