Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Τεύχος 29 (Απρίλιος - Ιούνιος 2008)
«ΕΠΕΤΕΙΟΙ»


υκλοφόρησε το νέο, 29ο, «εν Βόλω» με πλούσια ύλη και ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα: Δεκαεπτά (17) κείμενα για ισάριθμα γεγονότα, που συνέβησαν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή τον 19ο και 20ό αιώνα, σε χρονιές που συνδέονται επετειακά με το 2008.

Επανάσταση του Πηλίου και η κρίσιμη μάχη της Μακρινίτσας (1878) παρουσιάζονται από το δάσκαλο και συνεργάτη των ΚΠΕ Μακρινίτσας Γερ. Τσιμπλούλη, η γέννηση του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο (1888) δίνει αφορμή στην ιστορικό τέχνης Χρ. Δραντάκη για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της ζωής του, του έργου του και των κριτικών που δέχτηκε, η δημοσιογράφος Ελ. Σταμούλη υπενθυμίζει τη συνεχή κυκλοφορία της εφημερίδας «Θεσσαλία» από το 1898, για την έλευση του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου στο Βόλο (1898) η ιστορικός τέχνης Β. Καρκαγιάννη αναπτύσσει το θέμα «Θεόφιλος και Μεγαλέξανδρος», ενώ της ίδιας είναι και το βιωματικό κείμενο για τον Μάη του '68 στο Παρίσι, η ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Βόλου και η σύσταση του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου (1908) μνημονεύονται από τον καθηγητή Χαρ. Χαρίτο, για τη σύσταση του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (1918) ο Άρ. Βολιώτης επιχειρεί μια ανασκόπηση στον επιμελητηριακό θεσμό της περιοχής μας, για το θάνατο του φωτογράφου Στέφανου Στουρνάρα (1928) φιλοξενείται σχετικό κείμενο του εκδότη του Ν. Αναγνωστάκη, τα 60χρονα από την ίδρυση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βόλου τιμούνται με κείμενο της σημερινής προϊσταμένης Άλ. Κιούση, ο δημοτικός σύμβουλος Τ. Στρατηγόπουλος μνημονεύει τη σύσταση της Σχολής Υπομηχανικών (1948), ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Μιχ. Κουντούρης σχολιάζει τη νίκη της ΕΔΑ στις εθνικές εκλογές του 1958, για το πρωτάθλημα Ελλάδας από τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού Βόλου (1978) γράφει η δημοσιογράφος Ελ. Παπαθανασίου, η έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1988) και η «προϊστορία» του παρουσιάζονται από τον καθηγητή και πρώην πρύτανη Π. Λαζαρίδη, ενώ στην πιο πρόσφατη επέτειο του αφιερώματος, τη σύσταση του τμήματος ΙΑΚΑ, αναφέρεται  η αναπλ. Καθηγήτρια Ιω. Λαλιώτου.

ξίσου πλούσια είναι η ύλη και του 2ου μέρους του περιοδικού με προτάσεις για νέα μουσικά ακούσματα, ταινίες και μια πρωτότυπη, αν και πολύ κοντινή, διαδρομή, πρόταση του δικηγόρου Κ. Παπαγεωργίου. Ο ζωγράφος Γ. Καφενταράκης συνεχίζει την παρουσίαση «τύπων» του παλιού Βόλου με τον Απ. Παρασκευά, γνωστό ως «Καραμούζα», η στήλη Λογοτεχνία φιλοξενεί απόσπασμα από ένα φρέσκο βιβλίο, το «Mon Alix» του νεαρού Κ. Ι. Ζαχόπουλου, ενώ η Αντζέντα παρουσιάζει το τοπικό πολιτιστικό ημερολόγιο.


Το εν Βόλω κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και τα κεντρικά περίπτερα του Βόλου, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες θεσσαλικών νομών, ενώ για εγγραφές συνδρομών μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου (τηλ 2421039644, 2421021664, fax 2421022927, mail diki@diki.gr)


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations