Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Τεύχος 30 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2008)
«ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ»


υκλοφορεί το 30ο τεύχος του «εν Βόλω» με αφιέρωμα στο εργατικό κίνημα στο Βόλο, σε επιμέλεια του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπου Χαρίτου.

Όπως σημειώνει ο επιμελητής το αφιέρωμα επιχειρεί να δώσει «.μια επαρκή εικόνα της πορείας του εργατικού κινήματος, από τις απαρχές του έως την μεταπολεμική περίοδο, με κείμενα και εικόνες (τεκμήρια) προερχόμενες από το πλούσιο αρχειακό υλικό (κυρίως τις συλλογές του Γ. Ζιούτου και Ν. Κολιού) που διαθέτει το ΔΗ.Κ.Ι. Τα κείμενα ανήκουν σε σελίδες δημοσιευμένων ήδη έργων (δεν λησμονήσαμε τον Γ. Κορδάτο, τη Ν. Κολιού, τον Η. Λεφούση, τον Π. Κατσιρέλο, αλλά και το Δ. Σαράτση) και σε σύγχρονους συνεργάτες, που συνέγραψαν τα επίκαιρα κείμενα.

Το Χρονολόγιο σε παράλληλες στήλες δίνει μια πλήρη εικόνα επιγραμματικά της ιστορίας του βολιώτικου και του εθνικού εργατικού κινήματος. Για πρώτη φορά δημοσιεύεται (σχολιασμένο) το αυθεντικό κείμενο του πρώτου Καταστατικού του Εργατικού Κέντρου Βόλου, άγνωστο ως τώρα,  αλλά ουσιαστικό τεκμήριο της ιστορίας. Η σύζευξη του Εργατικού Κέντρου και του Ανώτερου Παρθεναγωγείου (ιδρυμένα την ίδια εποχή και διωχθέντα εξ ίσου στην υπόθεση των «Αθεϊκών») και η περιγραφή των εγκαινίων του Εργατικού Κέντρου, από τον "Εργάτη" υπογραμμίζουν την πρώτη ηρωική και ρομαντική περίοδο. Στη δεκαετία 1912 - 1922 είναι αφιερωμένη η επόμενη ενότητα. 

εχωρίζουν η ίδρυση και οι δραστηριότητες της Πανεργατικής Ενώσεως, η δράση των σοσιαλιστικών σωματείων του Βόλου, η ενεργός συμμετοχή των στελεχών των βολιώτικων σωματείων στα ιδρυτικά συνέδρια της ΓΣΕΕ και του ΣΕΚΕ (1918) και τα δραματικά γεγονότα των «Φεβρουαριανών» του 1921. Η εποχή του Μεσοπολέμου καλύπτει το ενδιαφέρον μας στη συνέχεια, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του 1936 στο Βόλο, στα οποία αφιερώνονται δύο αναδημοσιευόμενα κείμενα, που πρέπει να αναγνωσθούν αντιπαραθετικά. Οι διαμαρτυρίες, απεργίες και αγώνες -επικεντρωμένα στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στο καπνεργοστάσιο του Ματσάγγου- καλύπτουν ένα μέρος της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου.

υμπληρωματικά των προηγουμένων λειτουργούν το άρθρο για το αρχειακό υλικό που φυλάσσεται στο ΔΗΚΙ σχετικά με το εργατικό κίνημα, και το «σκληρό» κείμενο για τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που δεν ευνόησαν ως τώρα την αρτιωμένη εξιστόρηση του συνδικαλιστικού κινήματος στην πόλη μας. Τέλος στις «Διαστάσεις» δημοσιεύονται δύο κείμενα  παραπληρωματικά του κεντρικού θέματος του αφιερώματος.

Το εν Βόλω κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και τα κεντρικά περίπτερα του Βόλου, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες θεσσαλικών νομών, ενώ για εγγραφές συνδρομών μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου (τηλ 2421039644, 2421021664, fax 2421022927, mail diki@diki.gr)


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations