Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Τεύχος 31 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2008)
«Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ»


ε έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, τον Δημήτρη Πικιώνη, είναι αφιερωμένο το 31ο τεύχος του περιοδικού εν Βόλω που κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα και τα βιβλιοπωλεία της πόλης. Η επιμέλεια του αφιερώματος ανήκει στην Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και υπεύθυνης των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Ο Δημήτρης Πικιώνης, που την προηγούμενη χρονιά συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τον θάνατό του, σύνδεσε το όνομά του με τον Βόλο καθώς υπήρξε ο  αρχιτέκτονας που σχεδίασε το Δημαρχείο της πόλη μας.

τις σελίδες του δημοσιεύεται πλούσιο υλικό από το Αρχείο Δημήτρη Πικιώνη, που για τις ανάγκες της έκδοσης παραχωρήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη, ενώ το πολυδιάστατο έργο του αρχιτέκτονα, ζωγράφου και διανοούμενου συνθέτουν κείμενα καθηγητών αρχιτεκτονικής που μελέτησαν το έργο του όπως οι Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Αριστείδης Αντονάς, Ζήσης Κοτιώνης, Μαίρη Καρδαμίτση – Αδάμη, Αλέξανδρος Ν. Παπαγεωργίου και Δημήτρης Φιλιππίδης, ενώ η μουσειοπαιδαγωγός Μαρία Σπανού μας παρουσιάζει την περιπέτεια της στέγασης του δημαρχείου Βόλου.

ια τον Δημήτρη Πικιώνη σημειώνει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια του αφιερώματος: «Δεν γνωρίζω κανέναν άλλο νεοέλληνα αρχιτέκτονα να απασχόλησε τόσο πολύ τον αρχιτεκτονικό χώρο, και όχι μόνο. Δοκίμια, μελέτες, αναλύσεις, άρθρα, μονογραφίες, διδακτορικές διατριβές, γράφτηκαν για το έργο του για τον ίδιο, για τον αρχιτέκτονα, το δάσκαλο, το ζωγράφο, το φιλόσοφο Πικιώνη. Κάθε ιστορικός της αρχιτεκτονικής που σέβεται τον εαυτό του θεωρεί χρέος του να γράψει κάτι για τον Πικιώνη. Ψάχνουμε στα κατάλοιπά του, ξαναδιαβάζουμε τα κείμενά του, αναλύουμε τα έργα του, πραγματοποιημένα και όχι, οι παλαιότεροι ανασκαλεύουν τις αναμνήσεις τους, τις φοιτητικές τους σημειώσεις, τις παλιές φωτογραφίες προσπαθώντας να βρούμε κάτι καινούργιο, κάτι που δεν έχει ακόμα ειπωθεί, που δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας.Όλα τα αρχιτεκτονικά περιοδικά, όλα τα περιοδικά τέχνης θεώρησαν υποχρέωσή τους να αφιερώσουν ένα ή περισσότερα τεύχη τους στον Πικιώνη».

διαίτερα ενδιαφέρουσα στο τεύχος αυτό είναι και η ύλη εκτός αφιερώματος  με πολιτιστικές προτάσεις για το προσεχές διάστημα, όπως ο κύκλος κινηματογραφικών προβολών cine Mεσόγειος, η νέα θεατρική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου «Το κτήνος στο Φεγγάρι» και ο κύκλος διαλέξεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για τις «Θεσσαλικές αρχαιότητες», αλλά και προτάσεις βιβλίων. Παρουσιάζονται επίσης η Πειραματική Σκηνή Ν. Ιωνίας καθώς και οι συμπολίτες μας φωτογράφος Απόστολος Ζαχαράκης και μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Μαχαίρας, ενώ ο διευθυντής της Θεσσαλίας Θανάση Σαμαρά μνημονεύει τον «κοντό με καρδιά γίγαντα» παλαίμαχο βολιώτη τερματοφύλακα Παρίση Τσιγαρίδα, και ο ζωγράφος Γ. Καφενταράκης τον «τύπο» του παλιού Βόλου, αρχηγό του κόμματος «Αράχνη» γνωστό ως «Ατσάλι 12», διάδοχο του πολιτευτή της «Σκούπας» Μάκη Νασιάκου. Η στήλη Λογοτεχνία φιλοξενεί δύο διηγήματα της Βασιλικής Πιτούλη, ενώ η Αντζέντα παρουσιάζει το τοπικό πολιτιστικό ημερολόγιο.

Το εν Βόλω κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και τα κεντρικά περίπτερα του Βόλου, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες θεσσαλικών νομών, ενώ για εγγραφές συνδρομών μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου (τηλ 2421039644, 2421021664, fax 2421022927, mail diki@diki.gr)


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations