Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Τεύχος 32
«ΠΑΛΙΑ»


ε μια συνοικία του Βόλου με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, τα «Παλιά», είναι αφιερωμένο το 32ο τεύχος του περιοδικού «εν Βόλω», που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και τα περίπτερα της πόλης .

Το αφιέρωμα παρακολουθεί την εξέλιξη του αρχαιότερου οικιστικού πυρήνα της πόλης  μέχρι και τις μέρες μας και ολοκληρώνεται με προβληματισμούς και προτάσεις για τις προοπτικές της συνοικίας στο μέλλον. Όλα αυτά γίνονται εφικτά χάρη σ' ένα μεστό κείμενο της Βίλμας Χαστάογλου  που αναφέρεται στην «εξαιρετική ιστορική στρωματογραφία» της περιοχής, την «επανάχρηση ιστορικών κτηρίων» αλλά και την «ανάπλαση που χρονίζει και επείγει». Η επιστημονική ματιά της Βίλμας Χαστάογλου εμπλουτίζεται με «Μνήμες» για την περιοχή, όπως τις κατέγραψαν ο Γιάννης Τσίγκρας και ο Γιώργος Καφενταράκης αλλά και ο φακός του Δημήτρη Λέτσιου και του Μιχάλη Πόρναλη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Δρομολόγιο . ζωής» της Ανθούλας Ελευθερίου - Delehaye που με θαυμάσιο και νοσταλγικό τρόπο γυρίζει πίσω το χρόνο για να ζωντανέψει τη ζωή στα Παλιά, τη συνοικία όπου μεγάλωσε. Το αφιέρωμα κλείνει με τις προτάσεις των προϊσταμένων της ΙΓ' ΕΠΚΑ Ζωής Μαλακασιώτη και 7ης ΕΒΑ Ασπασίας Ντίνα, παρουσίαση του Μουσείου της Πόλης που δημιουργείται από την Αίγλη Δημόγλου και τα προβλήματα της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου από τον πρώην πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου της συνοικίας Πέτρο Μουκαντάση.

πως σημειώνει η Βίλμα Χαστάογλου «τα Παλιά είναι το τμήμα της πόλης όπου σήμερα καταγράφονται οι πιο ορατές και έντονες αλλαγές στις χρήσεις και τις μορφές του χώρου. Νέα κέντρα υπερτοπικού ενδιαφέροντος που αυξάνονται ολοένα σε αριθμό και έκταση, επαναχρήσεις παλιών βιομηχανικών κτιρίων, αξίες γης που βρίσκονται σε ανοδική πορεία και συνεχής ανέγερση πολυκατοικιών είναι τα συμπτώματα μιας ανεξέλεγκτης ανάπτυξης που μετέτρεψε δραστικά μέσα στα τελευταία λίγα χρόνια τη φυσιογνωμία της υποτιμημένης και απομονωμένης ως τώρα συνοικίας.
[...] Παρά την περιθωριοποίησή τους για έναν σχεδόν αιώνα, τα Παλιά διατηρούν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα όχι μόνο εξαιτίας του μοναδικού ιστορικού αποθέματος που περιλαμβάνουν, αλλά επίσης λόγω της ποικιλίας των λειτουργιών που συγκεντρώνουν. Εδώ συναντά κανείς  μικρές μονοκατοικίες με αυλές, μεγάλες παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και εργαστήρια και καταστήματα με πλήθος από επαγγέλματα που τείνουν να εκλείψουν, όπως σιδηροτεχνίτες, πεταλωτές, ακονιστές κ.ά. Το πιο διακριτό γνώρισμα της περιοχής συνίσταται στη συνύπαρξη όλων αυτών των στοιχείων σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί η μικροκλίμακα τόσο στις διαστάσεις του χώρου και των κτισμάτων όσο και στις χρήσεις γης. Πρόκειται για μιαν ενδιαφέρουσα και μοναδική ποιότητα την οποία ελάχιστες ελληνικές πόλεις διατηρούν σε τόσο κεντρικά τμήματά τους».

την εκτός αφιερώματος  ύλη παρουσιάζεται από τον Β. Κεχαγιά ο Α.Σ.Β. Μαγνησιακός, σωματείο που εδρεύει στη συνοικία των Παλαιών, και «ένα άγνωστο τραγούδι του Δημήτρη Κασσαβέτη» από τον ερευνητή Αρ. Καλυβιώτη. Στις προτάσεις ο Αιμίλιος Σουβατζής γράφει για το βιβλίο του Γ. Κοντομήτρου «Η πόλις της γκαρντένιας» και ο Χρ. Δερβένης για το βιβλίο της Μ. Πολιτοπούλου «Η μνήμη της Πολαρόιντ», ενώ ο Αιμ. Σουβατζής αναλύει και προτείνει με τη ματιά του «Φίλου του Σινεμά» την  ταινία «Η λεοπάρδαλη της Σικελίας». Στις Τέχνες του Λόγου ο Στ. Πελασγός παρουσιάζει το Διεθνές Φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου και o Robin Gwynard αφηγείται παραδοσιακές ιστορίες και σύγχρονα ανέκδοτα από την Ουαλία. Τέλος στη Λογοτεχνία δημοσιεύται απόσπασμα από τη «Μηχανή Αναζήτησης», το νέο βιβλίο του βολιώτη Μιχάλη Μήτρα, με τίτλο «Εικόνες από μια επιστροφή».

Το εν Βόλω κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και τα κεντρικά περίπτερα του Βόλου, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες θεσσαλικών νομών, ενώ για εγγραφές συνδρομών μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου (τηλ 2421039644, 2421021664, fax 2421022927, mail diki@diki.gr)


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations