Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Τεύχος 33

ΛΑΚΗΣ ΜΠΑΛΛΗΣ Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ «ΒΟΛΙΩΤΙΣΣΑΣ»
Αφιέρωμα και cd

το αφιέρωμα του «εν Βόλω», ο συνθέτης της λαϊκής επιτυχίας «Βολιώτισσα τα μάτια σου», Ευάγγελος (Λάκης) Μπαλλής αυτοβιογραφείται σε μια συνέντευξη - ποταμό στον Ηλία Βολιώτη Καπετανάκη. Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μ' ένα μπουζούκι διαβατήριο» ο χειμαρρώδης λόγος του διανύει μια 70νταετή περίοδο από το 1932 έως και τις αρχές του 21ου αιώνα.γνωστός συντοπίτης δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής του λαϊκού μας τραγουδιού Ηλίας Βολιότης Καπετανάκης επιμελήθηκε το σύνολο του αφιερώματος, το οποίο εκτός από τη διήγηση του συνθέτη, εμπλουτίζεται από ένα πλήθος φωτογραφιών, επεξηγηματικών σχολίων του επιμελητή, ένα βιωματικό κείμενο - σχόλιο του γνωστού δημοσιογράφου Μάκη Μπαλλή «Ο Θείος Λάκης» και μια λαϊκή ιστορία του Γιώργου Καφενταράκη για το τραγούδι της «Βολιώτισσας».
Ολοκληρώνεται μάλιστα με τον αναλυτικό κατάλογο των 17 τραγουδιών που συνέθεσε στη σύντομη δισκογραφική του πορεία ο Βαγγέλης Μπαλλής, τα οποία στο σύνολό τους περιλαμβάνονται στο cd - δώρο που συνοδεύει το «εν Βόλω».

κτός αφιερώματος η ενδιαφέρουσα ύλη του περιοδικού συμπληρώνεται με το εξαιρετικό κείμενο της Καίτης Διαμαντάκου - Αγάθου, επίκουρης καθηγήτριας στο τμ. Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών για το θεσμό των αρχαίων παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, την παρουσίαση των τελευταίων βιβλίων των συντοπιτών Γιάννη Μαντίδη «Όταν ο Ωνάσης συγγένευε με το Πήλιο» και Γιώργου Καφενταράκη «Σε μια αυλή... της οδού Νικοτσάρα», το σχόλιο - ύμνο στο ACTORS STUDIO του Αιμίλιου Σουβατζή και το άρθρο - αναφορά του στελέχους του Αθλητικού Οργανισμού του Δ. Βόλου Παναγιώτη Γεραμπίνη για τους Μεσογειακούς αγώνες της Πεσκάρα.

ο εν Βόλω μαζί με το cd τιμάται 5 ευρώ και θα το βρείτε στα ακόλουθα σημεία διανομής:

Βόλος
Περίπτερα: Κοντοστάθης  Αθ. (Ελ. Βενιζέλου 1), Φουρκιώτης Γ. (Ιάσονος 71), Σαμαλτάνης Γ. (Ιάσονος 137), Βόντζος Δ. (Δημητριάδος 247), Δημητρώφ Ε. (Κουμουνδούρου 43)
Βιβλιοπωλεία: Γραφή (Ερμού 157), Παιδεία (Δον Δαλεζίου 2), Ήλιος (Ηπείρου 8), Πένα (Αλεξάνδρας 126), Subway (Π. Μελά 32), Public (Ογλ 28), Χάρτα (Σκενδεράνη 16Β), Παπασωτηρίου (Δημητριάδος - Κουμουνδούρου)

Αθήνα
Πρωτοπορία (Γραβιάς 3-5), Εστία (Σόλωνος 60), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Αμερικής 13), Παπασωτηρίου (Στουρνάρη 35)

Θεσσαλονίκη
Πρωτοπορία (Νίκης 3), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11)

ια εγγραφές συνδρομών μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου (τηλ 2421039644, 2421021664, fax 2421022927, mail diki@diki.gr)


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations