Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

34ο - 35ο ΤΕΥΧΟΣ
Αφιέρωμα: "Ψαλτική τέχνη στη Μαγνησία "

υκλοφορεί τις προσεχείς μέρες το νέο τεύχος του περιοδικού εν Βόλω με αφιέρωμα στην «Ψαλτική τέχνη στη Μαγνησία». Πρόκειται για μια τέχνη ειδική, ίσως όχι τόσο διαδεδομένη και σίγουρα ελάχιστα προβεβλημένη και υποστηριγμένη, η οποία, πάντως, αθόρυβα διαγράφει τη δική της πορεία, παράλληλη με την πορεία του τόπου. Το περιοδικό συνοδεύεται από διπλό CD  με ύμνους από παλαιό αρχειακό υλικό και άλλο σε πρόσφατες εκτελέσεις από δόκιμους Χορούς Ψαλτών της πόλης μας. Ένα cd που θα εμπλουτίσει τη δισκοθήκη των αναγνωστών με σπάνιες και ανέκδοτες ως τώρα εκτελέσεις. Την επιμέλεια του αφιερώματος και του cd έχει ο Κωνσταντίνος Χαρ. Καραγκούνης, θεολόγος, Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας.

δώ και μισόν αιώνα ο Βόλος είναι γνωστός στο πανελλήνιο, κι όχι μόνο, για τη μεγάλη προσωπικότητα που ανέδειξε στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ψαλτικής Τέχνης, το Μανώλη Χατζημάρκο. Ο μεγάλος δάσκαλος που συνδύαζε εμπειρία βαθιάς παράδοσης με εκπληκτική φωνή τεράστιας έκτασης και απίστευτης διαύγειας και ακόμη ήταν προικισμένος με ερμηνευτική δεινότητα, πλούσια θεωρητική κατάρτιση, μελοποιητική ικανότητα και χοραρχική μαεστρία, πολύ νωρίς διακρίθηκε ανάμεσα στους συμπολίτες του Ιεροψάλτες και μουσικοδιδασκάλους. Δίδαξε πολυάριθμους μαθητές και συνέβαλε καθοριστικά στην επάνδρωση των ναών με δόκιμους Ψάλτες, πολλοί από τους οποίους αναδείχθηκαν και σε καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής. Επί μισόν αιώνα, λοιπόν, ο Χατζημάρκος κυριάρχησε καταλυτικά στο Βόλο και δημιούργησε «Σχολή», που η φήμη της απλώθηκε και σ' όλες σχεδόν τις ορθόδοξες εκκλησιαστικές κοινότητες. Οι κινούμενοι στο χώρο της Εκκλησιαστικής Μουσικής, ακόμη και σήμερα, λένε «Βόλος» και σκέφτονται «Χατζημάρκος».

ο φαινόμενο αυτό, απόλυτα δικαιολογημένο, είχε ένα αρνητικό αποτέλεσμα: να αποσιωπάται -όχι εσκεμμένα- και σταδιακά να ξεχαστεί όλη η προγενέστερη του Μανώλη Χατζημάρκου Ψαλτική Παράδοση, η οποία -όπως ανακαλύπτεται σήμερα- όχι μόνο δεν είναι ευκαταφρόνητη, αλλά αναδεικνύεται τεράστια, μακρόχρονη, βαθιά αυθεντική και γνήσια. Την παράδοση αυτή επιχειρεί να καταγράψει και να παρουσιάσει στους φίλους της Βυζαντινής μουσικής το παρόν τεύχος.

λούσια είναι και η εκτός αφιερώματος ύλη. Με αφετηρία την εκδήλωση προς τιμήν του Θανάση Φάμπα, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Βόλου την περασμένη άνοιξη, πραγματοποιείται ένα σύντομο αφιέρωμα στον βολιώτη εικαστικό με κείμενα των Απόστολου Φοινικόπουλου, Μίμη Παπαϊωάννου και Βέρας Βασαρδάνη, οι οποίοι ήταν και οι ομιλητές της εκδήλωσης. Στη λογοτεχνία φιλοξενείται ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από το υπό έκδοση μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του Θανάτου», το οποίο ο συγγραφέας είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσει. Την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι σε διάφορες γωνιές της πόλης μας, αναβιώνει ο Νίκος Μπαρπάκης, ένας εκ των συντονιστών της. Ο μουσικολόγος Θανάσης Μπιλιλής μας ταξιδεύει στη μαγεία του κινηματογράφου με το άρθρο του «η μουσική συνοδεία στον αμερικανικό βουβό κινηματογράφο», ενώ στο «ταξίδι του Ιάσονα» ο Γιάννης Γερόπουλος, που ακολούθησε τη διαδρομή των Αργοναυτών με το ποδήλατό του μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του και όσα αποτύπωσε ο φακός του. Παρουσιάζονται, ακόμη, τα βραβεία του 1ου Πανελλήνιου διαγωνισμού Φωτογραφίας στη μνήμη του Δημήτρη Λέτσιου που διοργάνωσε η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου και το πλούσιο σε γεγονότα πολιτιστικό ημερολόγιο του τελευταίου τριμήνου.

έλος, στη μνήμη του στενού συνεργάτη και φίλου του εν Βόλω και του ΔΗ.Κ.Ι. Τάσου Τζαμτζή που τον περασμένο Αύγουστο έφυγε από τη ζωή αναδημοσιεύεται από το περ. Εφοπλιστής το τελευταίο του κείμενο για τον ποιητή Νίκο Καββαδία. Η ατζέντα κλείνει την εκτός αφιερώματος ύλη καταγράφοντας την πολιτιστική κίνηση της πόλης μας, που το χειμώνα «χρωματίζεται» από το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου.

Το εν Βόλω μαζί με το διπλό cd τιμάται 8 ευρώ και θα το βρείτε στα ακόλουθα σημεία διανομής:
Βόλος

Περίπτερα: Κοντοστάθης  Αθ. (Ελ. Βενιζέλου 1), Φουρκιώτης Γ. (Ιάσονος 71), Σαμαλτάνης Γ. (Ιάσονος 137), Βόντζος Δ. (Δημητριάδος 247), Δημητρώφ Ε. (Κουμουνδούρου 43), Ράγκος Ι. -Παναγόπουλος Ν. (Πολυμέρη 124)
Βιβλιοπωλεία: Γραφή (Ερμού 157), Παιδεία (Δον Δαλεζίου 2), Ήλιος (Ηπείρου 8), Πένα (Αλεξάνδρας 126), Subway (Π. Μελά 32), Public (Ογλ 28), Χάρτα (Σκενδεράνη 16Β), Παπασωτηρίου (Δημητριάδος - Κουμουνδούρου)

Αθήνα
Πρωτοπορία (Γραβιάς 3-5), Εστία (Σόλωνος 60), Μαρίνης Σπ. (Σόλωνος 76), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Αμερικής 13), Παπασωτηρίου (Στουρνάρη 35)

Θεσσαλονίκη
Πρωτοπορία (Νίκης 3), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11), Προμηθευτική (Προξένων 7)


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations