Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

36ο ΤΕΥΧΟΣ
Αφιέρωμα: «Μαγνησία: φορείς πολιτισμού, δράσεις, υποδομές»

ο 36ο τεύχος του «εν Βόλω», που θα κυκλοφορήσει τις προσεχείς ημέρες στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και από τη Τρίτη 27 Απριλίου στον Βόλο, εστιάζει στους φορείς πολιτισμού, τις υποδομές και τις δράσεις τους συμβάλλοντας σε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής τους σε επίπεδο Μαγνησίας.

το αφιέρωμα δίνουν το παρόν όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Μαγνησίας και παρουσιάζονται οι πολιτιστικοί φορείς, οι υποδομές που διαθέτει κάθε Δήμος και οι εκδηλώσεις που έχουν γίνει θεσμοί, ενώ γίνεται και επιλογή ορισμένων πρόσφατων εκδηλώσεων που ξεχώρισαν.
Στόχος του αφιερώματος είναι να αποτελέσει τη βάση ώστε να συνεχιστεί η καταγραφή των πολλών και αξιόλογων πολιτιστικών δράσεων της περιοχής μας. Θα ακολουθήσει 2ο αφιέρωμα στην «Πολιτιστική κληρονομιά» με καταγραφή και παρουσίαση των μνημείων, των ιστορικών χώρων, των μουσείων, των αρχείων και βιβλιοθηκών ολόκληρου του Νομού και τον κύκλο θα κλείσει ένα 3ο αφιέρωμα στους ανθρώπους του πολιτισμού.

ε τον τρόπο αυτό επιχειρείται να δοθεί πολυπρισματικά το πολιτιστικό στίγμα του νομού, προσπάθεια που μπορεί να συμβάλλει μεταξύ άλλων στην επιτυχημένη διοργάνωση της Πολιτιστικής Μεσογειάδας.

εκτός αφιερώματος ύλη φιλοξενεί στη Λογοτεχνία τρία σύντομα διηγήματα της Ρίτσας Φράγκου - Κικίλια με τίτλο «Γράμματα στην Αννούλα» ενώ στα Εικαστικά η Βέρα Βασαρδάνη παρουσιάζει την ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής της Κάλλης Καστώρη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Περιλαμβάνονται, ακόμη, δύο σημαντικές εκδηλώσεις για τον Βόλο: το Καρναβάλι 2010 όπως το αποτύπωσε ο φακός του Λέοντος Μουρτζούκου, και η Ιστιοδρομία Μεγάλων Ιστιοφόρων (Regatta) με τίτλο «Ιστορικές Θάλλασες» που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 9-12 Μαΐου 2010.

ατζέντα κλείνει την εκτός αφιερώματος ύλη καταγράφοντας την πολιτιστική κίνηση της πόλης μας και την εκδοτική δραστηριότητα με τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων που την περίοδο αυτή ήταν αρκετές και σημαντικές.

Το εν Βόλωτιμάται 5 ευρώ και θα το βρείτε στα ακόλουθα σημεία διανομής:
Βόλος

Περίπτερα: Κοντοστάθης  Αθ. (Ελ. Βενιζέλου 1), Φουρκιώτης Γ. (Ιάσονος 71), Σαμαλτάνης Γ. (Ιάσονος 137), Βόντζος Δ. (Δημητριάδος 247), Δημητρώφ Ε. (Κουμουνδούρου 43), Ράγκος Ι. -Παναγόπουλος Ν. (Πολυμέρη 124)
Βιβλιοπωλεία: Γραφή (Ερμού 157), Παιδεία (Δον Δαλεζίου 2), Ήλιος (Ηπείρου 8), Πένα (Αλεξάνδρας 126), Subway (Π. Μελά 32), Public (Ογλ 28), Χάρτα (Σκενδεράνη 16Β), Παπασωτηρίου (Δημητριάδος - Κουμουνδούρου)

Αθήνα
Πρωτοπορία (Γραβιάς 3-5), Εστία (Σόλωνος 60), Μαρίνης Σπ. (Σόλωνος 76), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Αμερικής 13), Παπασωτηρίου (Στουρνάρη 35)

Θεσσαλονίκη
Πρωτοπορία (Νίκης 3), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11), Προμηθευτική (Προξένων 7)


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations