Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

37-38ο ΤΕΥΧΟΣ
Αφιέρωμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά  της Μαγνησίας»

ο δεύτερο αφιερωμένο στον πολιτισμό του Νομού Μαγνησίας «εν Βόλω», επικεντρώνεται στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, με μια καταγραφή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των αρχείων.
Με τη μορφή ευσύνοπτου αλλά και επικαιροποιημένου οδηγού και με την επιμέλεια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, επιχειρείται μια καταγραφή του συνόλου των αρχαιολογικών χώρων και σημείων του Νομού, αλλά και των δύο αρχαιολογικών μουσείων, Βόλου και Αλμυρού.

ο αφιέρωμα παρουσιάζει τα 33 Μουσεία που αποτελούν το «Δίκτυο Ιστορικών & Λαογραφικών Μουσείων» του Νομού Μαγνησίας, τις δύο ιστορικές βιβλιοθήκες Μηλεών και Ζαγοράς και τα αρχεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Μαγνησίας και του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας & Τεκμηρίωσης Βόλου. Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί η Προβιομηχανική κληρονομιά και το Τρενάκι Πηλίου.

διαίτερη αναφορά γίνεται στις μορφές αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, και κυρίως από την εκπαιδευτική κοινότητα, με ενδεικτικά κείμενα για εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας από διάφορους φορείς, καθώς και με άρθρα (προτάσεις, σκέψεις, παρουσιάσεις) με κεντρικό θέμα τους τρόπους αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ο αφιέρωμα συνοδεύει μια μοναδική έκδοση, ο πρώτος αρχαιολογικός χάρτης της Μαγνησίας, που εκδίδεται με επιμέλεια του Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Σπουδών Θεσσαλίας. Πρόκειται για χάρτη διαστάσεων 97Χ65 εκ. στη μία όψη του οποίου χωροθετούνται όλα τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ στην άλλη όψη του υπάρχουν οι απαραίτητες συνοδευτικές πληροφορίες.

ι αναφορές στα νεότερα μνημεία της Μαγνησίας στο αφιέρωμα και στον χάρτη απουσιάζουν, καθώς είναι πολυάριθμα και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος προετοιμασίας του υλικού και επιμέλειας των κειμένων. Σε συνεννόηση με την αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. προτιμήθηκε να γίνει μια ξεχωριστή παρουσίαση στο μέλλον. Το συγκεκριμένο κενό καλύπτεται σε ένα βαθμό με τον 2ο χάρτη που επίσης συνοδεύει το τεύχος, τον χάρτη του Βόλου (2004) σε επιμέλεια της καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ Βίλμας Χαστάογλου, με επισημασμένα όλα τα κτήρια του πολεοδομικού συγκροτήματος, που έχουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ή ιστορικό ενδιαφέρον.

εκτός αφιερώματος ύλη περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα πρόταση του Κυριάκου Παπαγεωργίου για Αποδράσεις σε «10 φυσικά μνημεία-μυστικά της Μαγνησίας», η Λογοτεχνία με το διήγημα του Γιάννη Τσίγκρα «Ένα αποκριάτικο βράδυ», ενώ στα Εικαστικά η Αθηνά Σχινά «Με αφορμή την Έκθεση των Εικαστικών Εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου»  μας αναλύει τα οφέλη της. Τέλος, στην Αφήγηση ο Στέλιος Πελασγός παρουσιάζει το Μεσογειακό Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας, και στη Φωτογραφία ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης την «21η Διεθνή Φωτογραφική Συνάντηση», ενώ οι σελίδες του περιοδικού κλείνουν με την Ατζέντα που καταγράφει την πολιτιστική κίνηση της περιοχής μας.

ο τελευταίο τεύχος του «εν Βόλω», που λόγω της μεγάλης ύλης (180 σελίδες) και των δύο ένθετων χαρτών, κυκλοφορεί ως διπλό (τεύχ. 37-38) στην τιμή των οκτώ  ευρώ (8), θα το βρείτε στα ακόλουθα σημεία διανομής:
Περίπτερα: Κοντοστάθης  Αθ. (Ελ. Βενιζέλου 1), Φουρκιώτης Γ. (Ιάσονος 71), Σαμαλτάνης Γ. (Ιάσονος 137), Βόντζος Δ. (Δημητριάδος 247), Δημητρώφ Ε. (Κουμουνδούρου 43), Ράγκος Ι. - Παναγόπουλος Ν. (Πολυμέρη 124)
Βιβλιοπωλεία: Γραφή (Ερμού 157), Παιδεία (Δον Δαλεζίου 2), Ήλιος (Ηπείρου 8), Πένα (Αλεξάνδρας 126), Subway (Π. Μελά 32), Public (Ογλ 28), Χάρτα (Σκενδεράνη 16Β), Παπασωτηρίου (Δημητριάδος - Κουμουνδούρου)


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations