Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.

Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

4ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Εικαστικά"
(Χειμώνας 2001)

ειμώνας του 2001 και το εν Βόλω συμπληρώνει τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του με αφιέρωμα στα εικαστικά της πόλης. Κατά τη διάρκεια της έρευνας και επεξεργασίας του υλικού τα κείμενα και οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασαν τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα η έκταση του αφιερώματος να συμπέσει σχεδόν με την ύλη του περιοδικού, χωρίς ωστόσο να καλύψει το θέμα στην ολότητά του.

ελικά στο τεύχος αυτό μπορεί να θεωρηθεί πως επιχειρείται μια διαχρονική προσέγγιση του θέματος από τις επιτύμβιες στήλες της αρχαίας Δημητριάδας και τους λαΐκούς ζωγράφους στην περιοχή έως τον 20ό αιώνα με τα δύο βασικά κείμενα που τον καλύπτουν σε όλη του τη διάρκεια, ορισμένες μονογραφίες καλλιτεχνών, ευρετήριο των δημιουργών, αναφορά στους κυριότερους συντελεστές και φορείς της πολιτιστικής και ιδιαίτερα της εικαστικής δραστηριότητας και το ημερολόγιο του 2002 με έργα από τη Δημοτική Συλλογή Έργων Τέχνης και από τη συλλογή που δώρησε στο Δήμο Βόλου ο Αλ. Κ. Δάμτσας.

πολείπονται όμως πολλά ακόμη να μελετηθούν και να παρουσιαστούν σχετικά με το θέμα Βόλος και εικαστικά. Επομένως η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί για να συμπληρωθεί με στοιχεία και άλλων αρχείων και με δραστηριότητες άλλων φορέων του παρελθόντος αλλά και του σήμερα.

τις αρχές του 20ού αιώνα η πόλη γνώρισε μια «χρυσή εποχή», όσο καμιά άλλη επαρχιακή πόλη, στον τομέα των εικαστικών. Όπως φαίνεται από τα γεγονότα ο ίδιος αιώνας έκλεισε με μια αξιοσημείωτη, άλλης μορφής ωστόσο, δραστηριότητα επιβεβλημένη άνωθεν παρά πηγαία και ιδιωτική.

ι εποχές ακμής και ύφεσης της εικαστικής ζωής που γνώρισε η πόλη παραμένουν ένα μοναδικό ίσως φαινόμενο προς βαθύτερη διερεύνηση. Το λαμπρό παρελθόν, οι εποχές κρίσης, η πρόσφατη δραστηριοποίηση αλλά κυρίως το ελπιδοφόρο μέλλον που ανοίγεται στον χώρο των εικαστικών απαιτεί την ανάλογη μελέτη, έρευνα και ενίσχυση.


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations