Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

5ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Φωτογραφία"
(Άνοιξη 2002)

ιλώντας για την παράδοση των φωτογράφων στη Μαγνησία, η μνήμη των πιο πολλών και όχι τυχαία πηγαίνει στο Στέφανο Στουρνάρα, τον Κωστή Ζημέρη, το Δημήτρη Λέτσιο και, ίσως από τους νεότερους, στο Μιχάλη Πόρναλη. Όμως, η φωτογραφική παράδοση της περιοχής δεν εξαντλείται στα παραπάνω πολύ σημαντικά και με έργο πανελλήνιας εμβέλειας πρόσωπα.

ι πρώτες φωτογραφικές αποτυπώσεις της περιοχής προέρχονται από φωτογράφους που ακολουθούσαν τους περιηγητές και χρονολογούνται στα μέσα του 19ου αιώνα, λίγα μόλις χρόνια μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας, ενώ γύρω στα 1865 ιδρύθηκε το πρώτο φωτογραφείο στο Βόλο. Από τότε και έως τις μέρες μας, ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή υπήρξαν κοιτίδα σημαντικού αριθμού φωτογράφων, οι οποίοι τα πρόβαλαν στο πανελλήνιο και μέσω των ταχυδρομικών δελταρίων (cartes postales) που εξέδιδαν.

παραδοχή ότι η ιστορία της φωτογραφίας στη Μαγνησία είναι πλούσια, αλλά και άγνωστη στο ευρύ κοινό ήταν η αφορμή για το αφιέρωμα του 5ου τεύχους του εν Βόλω. Την παραπάνω άποψη ενίσχυσε η συλλογή του Σταύρου Μπατουδάκη, στην οποία καθώς και στις προσωπικές έρευνες του ίδιου βασίζεται σημαντικό μέρος του αφιερώματος. Επίσης, το αφιέρωμα περιλαμβάνει κείμενα για τους πρώτους φωτογράφους στη Θεσσαλία, τις φωτογραφικές ομάδες, την αρχαιολογική φωτογραφία, τη συμβολή του Κίτσου Μακρή ως φωτογράφου και πορτρέτα σημαντικών φωτογράφων του προηγούμενου αιώνα.

την ύλη αυτού του τεύχους περιέχονται οι καθιερωμένες στήλες, τέχνες - εικαστικά, λογοτεχνία, κινηματογράφος, μουσική, πρόσωπα - Αχιλλέας Αδαμαντιάδης, Βασίλης Μητσάκης, προτάσεις - κινηματογράφος, εν τέλει και εν όψει - ημερολόγιο εκδηλώσεων που έγιναν το προηγούμενο τρίμηνο και θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο.

πως είναι γνωστό κάθε τεύχος του εν Βόλω συνοδεύεται και από μια προσφορά προς τους αναγνώστες του. Αυτό το τεύχος περιλαμβάνει το ευρετήριο δημοσιευμάτων των τεσσάρων πρώτων τευχών, τα οποία μπορεί να αναζητήσει κανείς και σε ψηφιοποιημένη μορφή από το συλλογικό κατάλογο των βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου στη διεύθυνση www.diki.gr


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations