Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

6ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Αρχιτεκτονική"
(Καλοκαίρι 2002)

πορεί η καλοκαιρινή ραστώνη να καθυστέρησε λίγο την έκδοση του 6ου εν Βόλω, όμως ελπίζουμε ότι οι αναγνώστες του θα αποζημιωθούν από τον πλούτο των περιεχομένων του. Καταρχήν, και σε αυτό το τεύχος, σημαντικό μέρος της ύλης καλύπτεται από το αφιέρωμα, το οποίο αφορά την αρχιτεκτονική του Βόλου και του Πηλίου. Η οικοδομία του Πηλίου και του Βόλου πριν τους σεισμούς, η διαμόρφωση της μετασεισμικής εικόνας του Βόλου, οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις στον τομέα της επανάχρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς είναι μερικά από τα θέματα που συζητούνται. Επίσης, το αφιέρωμα πλαισιώνεται από επιλογή cartes postales από τη συλλογή του Σταύρου Μπατουδάκη.

διαίτερα πλούσια είναι η στήλη Τέχνες με θέματα για τα εικαστικά, τη μουσική, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική καθώς και ένα νοσταλγικό «παραμύθι» που διηγείται όψεις από την ανέκδοτη ιστορία των κινηματογράφων του Βόλου.

στήλη Πρόσωπα παρουσιάζει τον διακεκριμένο σε διεθνές επίπεδο αρχιτέκτονα Ισαάκ Σαπόρτα. Γεννημένος στο Βόλο, με έργο αναγνωρισμένο ως πρωτοποριακό του μοντέρνου κινήματος του μεσοπολέμου αλλά και μετά τον πόλεμο, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωή του στις Η.Π.Α όπου διέπρεψε τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και ως επαγγελματίας αρχιτέκτων. Οι απόψεις του για τη σύνδεση του αρχιτεκτονήματος με το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον εξακολουθούν και σήμερα να είναι επίκαιρες.

ι θεματικές της έκδοσης διευρύνονται από αυτό το τεύχος με μια νέα στήλη με τίτλο Μνημεία. Στόχος της στήλης, η οποία εγκαινιάζεται με παρουσίαση της Επισκοπής του Άνω Βόλου, είναι να γνωρίσει στο κοινό μνημεία της περιοχής για τα οποία οι δημοσιευμένες πληροφορίες είναι λίγες ή άγνωστες.


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations