Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

9ο ΤΕΥΧΟΣ. Αφιέρωμα: "Μουσεία"
(Απρίλιος - Ιούνιος 2003)

σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη του Ν. Μαγνησίας αποτυπώνεται και στην πληθώρα των μουσειακών χώρων που λειτουργούν στην περιοχή άλλοτε με την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλοτε χάρη σε επίπονες και επίμονες προσπάθειες ιδιωτών. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ανοιχτά για το κοινό είκοσι-δύο μουσεία που εντάσσονται σε διάφορες θεματικές: αρχαιολογικά -του Βόλου και του Αλμυρού, λαογραφικά, τέχνης, ενώ έχουν σχεδιαστεί να λειτουργήσουν μέσα στην επόμενη διετία άλλα εννέα. Ιδιαίτερα σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τη μουσειακή εκπαίδευση έως και τη λειτουργία μουσείων.

κτός από το αφιέρωμα στα μουσεία, η υπόλοιπη ύλη φιλοξενεί άρθρα για τον Ολυμπιακό εθελοντισμό και τη συμμετοχή του Βόλου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, για την ανθρώπινη φωνή ως μουσικό όργανο κι ένα αστυνομικό διήγημα του Πέτρου Μαρτινίδη αποκλειστικά γραμμένο για το εν Βόλω.

στήλη Πρόσωπα είναι αφιερωμένη στο σημαντικό ερευνητή Νικόλαο Παπαχατζή, ο οποίος έφυγε πρόσφατα, ενώ οι Προτάσεις μας ξεναγούν στο δίκτυο μουσείων τεχνολογίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το Ενθύμιο με φωτογραφικό αφιέρωμα του Μιχάλη Πόρναλη στα παραδοσιακά επαγγέλματα του Βόλου που χάνονται και τα Μνημεία, όπου παρουσιάζεται το κάστρο του Πτελεού.

έλος, οι αναγνώστες μας μπορούν να ανατρέξουν στα άρθρα των τευχών του 2002 με τη βοήθεια του ευρετηρίου που δημοσιεύεται στο παρόν τεύχος.


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations