Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης

βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε την λειτουργία της το 1992 με στόχο τη συγκέντρωση, διαχείριση, αξιοποίηση και προβολή κάθε είδους και μορφής έντυπων τεκμηρίων, που έχουν σχέση με την ιστορία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής. Από την αρχή της λειτουργίας της περιήλθε στην κυριότητά της η παλιά συλλογή βιβλίων του Δήμου Βόλου, που μέχρι εκείνη τη στιγμή στεγαζόταν στο χώρο του Δημαρχείου, και την οποία στη συνέχεια εμπλούτισε με βιβλία και υλικό, δίνοντας έμφαση κυρίως στον τομέα της ιστορίας. Βασικός στόχος υπήρξε η συγκέντρωση και συλλογή των εκδόσεων που αφορούσαν την πόλη του Βόλου ή εκδίδονταν στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Στόχος ήταν η ανάπτυξη μιας συλλογής που θα βοηθούσε ερευνητές και ειδικούς στην κατανόηση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης. Στο διάστημα αυτό στην αρχική συλλογή της βιβλιοθήκης προστέθηκε πλήθος δωρεών αλλά και αγορές μεγάλων συλλογών αυξήθηκε ο όγκος της βιβλιοθήκης σε περισσότερους από 35.000 τόμους βιβλίων καθώς και 500 περίπου τίτλοι περιοδικών και εφημερίδων, αρκετοί από τους οποίους υπάρχουν σε πλήρη σειρά.

τους παραπάνω αριθμούς περιλαμβάνονται οι δωρεές της βιβλιοθήκης Γ. Σιαφλέκη (1999), της συλλογής του καθηγητή Ιστορίας του Δικαίου Νικολάου Ι. Πανταζόπουλου (2002), του καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας Άλκη Αγγέλου (2005), της δημοσιογράφου, συγγραφέως και ερευνήτριας Νίτσας Κολιού (2005), του συγγραφέα Λεφτέρη Ραυτόπουλου (2003), του δικηγόρου Κ. Σαμαρά (2001), του καθηγητή Τάσου Αρβανιτάκη (Φάλκου) (2003), καθώς και μικρότερου όγκου συλλογές.

τεγάζεται στο 2ο όροφο της ανατολικής πλευράς του κτηρίου Σπίρερ, σε ένα ευρύχωρο και πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο. Διαθέτει 15 θέσεις αναγνωστηρίου, όπου μπορεί ο καθένας να αναζητήσει πληροφορίες για θέματα που τον απασχολούν (εργασίες για διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης, έρευνες σχετικά με την ιστορία της περιοχής, κ.ά.) καθώς επίσης και για ανάγνωση βιβλίων, περιοδικών και τοπικών εφημερίδων. Η χρήση του αναγνωστηρίου είναι ελεύθερη για όλους κατά τις ώρες λειτουργίας του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας.

πό το σύνολο της συλλογής, λόγω του ειδικού ενδιαφέροντός της, μόνο ένα μέρος είναι διαθέσιμο για δανεισμό, βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο από την υπόλοιπη συλλογή και αποτελείται από βιβλία ελληνικής και ξένης σύγχρονης πεζογραφίας, παιδικής λογοτεχνίας, στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά. Την ιδιότητα μέλους της βιβλιοθήκης μπορεί να την αποκτήσει οποιοσδήποτε και είναι δωρεάν. Απαραίτητα στοιχεία είναι η προσκόμιση Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας ή άλλου είδους εγγράφου που να πιστοποιεί τα στοιχεία της ταυτότητας και τον τόπο κατοικίας του. Μπορεί κάθε μέλος να δανείζεται 2 βιβλία για 15 ημέρες με δικαίωμα ανανέωσης για άλλες 15 ημέρες, εάν δεν έχει προλάβει να τα διαβάσει.

ο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου έχει την ευθύνη λειτουργίας της κινητής βιβλιοθήκης, που παραχωρήθηκε το 1998 από τη ν ΤΕΔΚ Ν. Μαγνησίας. Η λειτουργία της κινητής βιβλιοθήκης έχει σαφή προσανατολισμό προς την υποστήριξη της εκπαίδευσης και την προώθηση της ανάγνωσης στις απομακρυσμένες γειτονιές της πόλης, υλοποιώντας παρεμβάσεις σε σχολεία και γειτονιές εντός και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο εγκαθίσταται στην παραλία των Αλυκών δανείζοντας βιβλία στους λουόμενους, που συνδυάζουν την χαλάρωση των διακοπών με την ψυχαγωγία της ανάγνωσης.

βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί, για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών της το σύστημα αυτοματισμού βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ 5.5 του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης ενώ για την εξ αποστάσεως πρόσβαση των καταλόγων της με τη χρήση web browser έχει εγκατασταθεί ο server ABEKT Z39.50 Web Gate. Για την επεξεργασία του υλικού της χρησιμοποιούνται τα ελληνικά και διεθνή πρότυπα και πρακτικές. Για την καταλογογράφηση του υλικού χρησιμοποιούνται οι AACR2 προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις της ελληνικής γλώσσας σε διάταξη UNIMARC (format). Η ταξινόμηση της συλλογής γίνεται με το Δεκαδικό Ταξινομικό Σύστημα Dewey. Για τη θεματική ανάλυση χρησιμοποιούνται οι θεματικές επικεφαλίδες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ενώ για τις καθιερωμένες αποδόσεις χρησιμοποιούνται οι επικεφαλίδες των αντίστοιχων εθνικών βιβλιοθηκών και οργανισμών, όπως αυτές εμφανίζονται στους καταλόγους τους στο διαδίκτυο. Στη διάθεση της βιβλιοθήκης υπάρχει πλήρης σειρά των προτύπων του ΕΛΟΤ που αφορούν την τεκμηρίωση.

πό το 1998 το ΔΗΚΙ έχει την επιστημονική εποπτεία των βιβλιοθηκών των δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Δήμου Βόλου. Στο πλαίσιο αυτό οργάνωσε το Δίκτυο Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου και συντόνισε ένα σύνολο δραστηριοτήτων για την προώθηση της ανάγνωσης και του βιβλίου, τον αυτοματισμό της λειτουργίας των βιβλιοθηκών και την διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού τους.

Δίκτυο Βιβλιοθηκών

Κινητή Βιβλιοθήκη

Κανονισμός Λειτουργίας

 
Copyright (c) 2003, diki.gr, Inc. All rights reserved
Privacy Policy |  User Statment |  License Agreement

CompanyName logotype is a registred trademark. All other logos are the property of their owners.