Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε την λειτουργία της το 1992 με στόχο τη συγκέντρωση, διαχείριση, αξιοποίηση και προβολή κάθε είδους και μορφής γραπτών τεκμηρίων, που έχουν σχέση με την ιστορία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Ξεχωριστή θέση στις πρωτοβουλίες του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας για την προβολή της ιστορίας της περιοχής και τη διάδοση του υλικού που έχει στη διάθεσή του αποτελεί η συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα σε όλες της τις βαθμίδες. Η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η λειτουργία εργαστηρίων για μαθητές, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η παραχώρηση προς αυτούς εποπτικού υλικού είναι οι τρόποι με τους οποίους πραγματώνεται η συνεργασία αυτή.
Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη εκπαιδευτική λειτουργία, η συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων που προσφέρουν στον μαθητή σφαιρικότερη προσέγγιση κάθε θέματος και η προσφορά εναλλακτικών τρόπων για τη γνωριμία και την επαφή με την ιστορία είναι ο στόχος που υπηρέτησε η πολιτική του Κέντρου Ιστορίας από το 1994 που ξεκίνησε την εκπόνηση κι εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Από το 2002 και μετά προσφέρεται στους εκπαιδευτικούς υλικό από εκπαιδευτικά προγράμματα που ήδη έχουν υλοποιηθεί από το ΔΗ.Κ.Ι. ώστε να είναι εφικτή η ανάπτυξή τους στις σχολικές αίθουσες.

 

2006

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Εκ Χιονιάδων...σπουδές και ανθίβολα".Μετά την ολοκλήρωση της ομόνυμης έκθεσης με προτύπα έργα βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής που προέρχονταν από το χωριό Χιονιάδες της Ηπείρου εκδόθηκαν Φύλλα Εργασίας (για τους μαθητές) και βιβλίο για τον εκπαιδευτικό. Το υλικό απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και μαθητές Γυμνασίου.
2002
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Βιώνοντας το χθές" σε θέματα ιστορίας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής για μαθητές ηλικίας 10-14 ετών. (Δραματοποίηση ως μέσο προσέγγισης της ιστορίας με αφορμή της έκθεση "Βόλος 1881-2001. 120 χρόνια στο ελληνικό κράτος")
Οργάνωση και παραχώρηση εκπαιδευτικών πακέτων σχετικών με την ιστορία της περιοχής στα σχολεία του Βόλου.
2000 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Εισαγωγή της τοπικής Ιστορίας στα σχολεία του Ν. Μαγνησίας" σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
1999 Εκπαιδευτικά πακέτα για τα σχολεία της περιοχής του Βόλου με θέματα για: το λιμάνι του Βόλου, το κάστρο, το Πήλιο. Χρηματοδότηση ΕΠΕΑΕΚ
1998 Εκπαιδευτικό πακέτο για το πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα
1997 Εκπαιδευτικά πακέτα για τα σχολεία της περιοχής του Βόλου με θέματα για: τη συνοικία των Παλιών, τα επαγγέλματα που χάνονται, τη βιομηχανία του Βόλου, την παραδοσιακή φορεσιά στο Ν. Μαγνησίας.
1995 Νοέμβριος
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Ο Βόλος και ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο"
Μάρτιος
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Γνωριμία με την Νεολιθική Μαγνησία"


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations