Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε την λειτουργία της το 1992 με στόχο τη συγκέντρωση, διαχείριση, αξιοποίηση και προβολή κάθε είδους και μορφής γραπτών τεκμηρίων, που έχουν σχέση με την ιστορία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.

ΑΡΧΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΡΤΑΛΗ


Τίτλος: Αρχείο οικογένειας Καρτάλη

Κωδικός αναγνώρισης: GR ΔΗ. Κ .Ι. 56/2Δ15
Ημερομηνίες παραγωγής του υλικού: 1800-1976
Επίπεδο περιγραφής: Φάκελος
Μέγεθος ενότητας: 180 φάκελοι
Παραγωγός: Οικογένεια Καρτάλη

Βιογραφικά στοιχεία:
H οικογένεια Καρτάλη εμφανίστηκε στην Τσαγκαράδα του Πηλίου το πρώτο μισό του 18ου αιώνα. Οικογένεια επιχειρηματιών με εμπορικά συμφέροντα στην Αίγυπτο, ξεκίνησε την πολιτική της παρουσία με το διορισμό του πρωτότοκου γιου του Χατζηαντώνη Καρτάλη, Γεωργίου, πρώτου Δημάρχου Βόλου. Ο Γεώργιος, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής του Καρταλικού Κόμματος (ισχυρό τοπικό κόμμα), διατήρησε το δημαρχιακό του αξίωμα εκλεγόμενος το 1883 και το 1887, ενώ το 1892 εκλέχτηκε βουλευτής της επαρχίας Βόλου.
Τα αδέρφια του Κωνσταντίνος, Ιωάννης, Θεμιστοκλής και Αριστείδης είχαν, επίσης, συμβολή στα κοινά: Ο Κωνσταντίνος προσέφερε μεγάλα ποσά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο Ιωάννης ανέπτυξε πολύπλευρη δράση. Φλογερός πατριώτης, διέθεσε χρήματα αλλά και τον εαυτό του στην υπηρεσία της πατρίδας, στην Κρητική επανάσταση του 1866, τη Μάχη της Μακρινίτσας το 1878 και τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Εκλέχτηκε 4 φορές βουλευτής και το 1905 διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής. Το 1907 εκλέχτηκε Δήμαρχος Παγασών, αλλά τη θητεία του άφησε ανολοκλήρωτη ο θάνατός του την επόμενη χρονιά. Σε κληροδοτήματά του στεγάστηκαν η Εμπορική Σχολή Βόλου και το Γυμναστήριο. Ο Θεμιστοκλής τιμήθηκε με τον τίτλο του Μέγα Δωρητή του Εθνικού Στόλου, ενώ κληροδότησε κι ένα μεγάλο ποσό για την ανέγερση του Δημοτικού Νοσοκομείου Βόλου (1900). Ο Αριστείδης ήταν για χρόνια Δήμαρχος Τσαγκαράδας και διέθεσε χρήματα για πολλά κοινωφελή έργα στο Πήλιο.
Την πολιτική παρουσία της οικογένειας συνέχισαν τα παιδιά του Γεώργιου, Αντώνιος και Κωστής. Ο Αντώνιος εκλέχτηκε 6 φορές βουλευτής και διετέλεσε Υπουργός Περιθάλψεως στην Κυβέρνηση Γούναρη το 1921. Μετά το θάνατό του (1923) ο Κωστής έγινε ηγέτης του Καρταλικού κόμματος και διαχειριστής της τεράστιας οικογενειακής περιουσίας. Δημοτικός Σύμβουλος στον Βόλο συνεχώς από το 1907 ώς το 1925, εκλέχτηκε το 1926 βουλευτής του Λαϊκού κόμματος. Το 1929 εκλέχτηκε Δήμαρχος Παγασών.
Ο αιφνίδιος θάνατος του Κωστή Καρτάλη το 1933 έμπασε νωρίς στην πολιτική κονίστρα τον γιο τού αδερφού του Αντώνιου, Γεώργιο Καρτάλη. Η πολυσχιδής δράση του Γ. Καρτάλη (βουλευτής, υπουργός, δήμαρχος Βόλου, συμμετοχή στη Εθνική Αντίσταση με την ίδρυση μαζί με το συνταγματάρχη Ψαρό της Ε.Κ.Κ.Α, στις κυβερνήσεις Εθνικής Ενότητος, ιδρυτής μαζί με τον Αλέξανδρο Σβώλο του ΔΗ.Κ.ΕΛ) σφράγισε για δύο δεκαετίες περίπου την ελληνική πολιτική ζωή. Με το θάνατό του, το 1957, σταματά το πολιτικό σκέλος του αρχείου.

Ιστορικό διατήρησης: Το υλικό διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση στο υπόγειο της οικίας Καρτάλη.

Διαδικασία πρόσκτησης: Το αρχείο παραδόθηκε στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας από τα παιδιά της Λίας Καρτάλη, Δάφνη και Νικήτα Παπαντωνίου, με σκοπό την επεξεργασία (ταξινόμηση, συντήρηση) και την αξιοποίησή του.

Περιεχόμενο του αρχείου:
Το αρχείο περιέχει κυρίως φακέλους, οι οποίοι αφορούν τα μέλη της οικογένειας (τον Χατζηαντώνη Καρτάλη, και τους γιους του, Γεώργιο, Ιωάννη, Αριστείδη και Θεμιστοκλή, τους γιους του Γεωργίου, Αντώνιο και Κωστή, τα παιδιά του Αντωνίου, Γεώργιο και Έμμυ, τη σύζυγο και την κόρη του Γεωργίου, Εριφύλη και Μαρία - Αμαλία). Περιλαμβάνουν βιογραφικά στοιχεία, αλληλογραφία, οικονομικές υποθέσεις, πληροφορίες για την πολιτική και κοινωνική δράση των κατόχων τους.
Το υλικό που αφορά τον Γεώργιο Α. Καρτάλη, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου και δίνει αναλυτική εικόνα της πολιτικής του δραστηριότητας.

Σύστημα ταξινόμησης: Η ταξινόμηση του αρχείου ακολουθεί τα βιογραφικά των προσώπων στα οποία αναφέρεται.

Νομικό πλαίσιο: Ιδιωτικό αρχείο

Όροι πρόσβασης: Δεν έχουν καθοριστεί ακόμη

Γλώσσα του αρχειακού υλικού: Ελληνική, αγγλική, γαλλική, αραβική

Εργαλεία έρευνας: Δελτία ειδικού ευρετηρίου. Ετοιμάζεται κατάλογος

 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations