Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.

Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

Δίκτυο Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου

Οι βιβλιοθήκες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο Δήμο Βόλου ανήκουν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (αμιγείς δημοτικές επιχειρήσεις) με σκοπό να ενισχύουν, αλλά και να εξυπηρετούν τις δραστηριότητές τους.

Συγκεκριμένα, βιβλιοθήκες λειτουργούν:

Στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Ξεκίνησε με την παλιά συλλογή του Δήμου Βόλου και εκδόσεις τοπικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 35.000 τόμους βιβλίων, 500 περίπου τίτλους περιοδικών, καθώς και 4.000 αποδελτιωμένα άρθρα τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος.. Επίσης περιλαμβάνει τη συλλογή της Κινητής Βιβλιοθήκης με λογοτεχνικά βιβλία και βιβλία γνώσεων για μαθητές.

Στο Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάστασης (Δ.Ι.Ε.Κ.). Η βιβλιοθήκη λειτουργεί για τη διευκόλυνση των σπουδαστών του Δ.Ι.Ε.Κ. και περιλαμβάνει 1000 περίπου τίτλους, κυρίως, βιβλία τέχνης.


Από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου εποπτεύονται οι βιβλιοθήκες που βρίσκονται:

Στο Στέκι Παιδιού (1986). Αριθμεί περίπου 5.500 τίτλους βιβλίων, είναι δανειστική και απευθύνεται σε παιδιά και νέους, ενώ διαθέτει και αρκετούς τίτλους βιβλίων για μεγαλύτερες ηλικίες. Πραγματοποιεί συχνά εκδηλώσεις για την προβολή του βιβλίου (παρουσιάσεις συγγραφέων, θεατρικό παιχνίδι, εκπαιδευτικά προγράμματα, κ.ά).

Στο Κέντρο Νεότητας "Δίαυλος" (1990). Αριθμεί 3.700 περίπου τίτλους, είναι δανειστική και απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 15 ετών.

Στα τέσσερα κέντρα νεότητας του Δήμου. Συνολικά διαθέτουν 1.000 περίπου τίτλους βιβλίων, οι οποίοι δεν είναι ταξινομημένοι, και είναι δανειστικές. Δεν καταλαμβάνουν ιδιαίτερο χώρο στα κτήρια, ούτε απασχολούν προσωπικό για τη λειτουργία τους.

Στο Δημοτικό Ωδείο. Και εδώ η βιβλιοθήκη λειτουργεί για τη διευκόλυνση των σπουδαστών του Ωδείου.


Από τον Δημοτικό Οργανισμό Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου εποπτεύονται οι βιβλιοθήκες που βρίσκονται:

Στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Νεαπόλεως. Περιλαμβάνει 4000 τίτλους για παιδιά και νέους.

Στο Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, στη συνοικία των Παλαιών. Περιλαμβάνει 800 τίτλους σχετικούς με το αντικείμενο.

Στο Κέντρο Υποστήριξης της Απασχόλησης του ΔΕΟΒ. Περιλαμβάνει βιβλία και μελέτες για την αγορά εργασίας.

Στις προθέσεις του Δήμου Βόλου είναι να επαναλειτουργήσει στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου η θεατρική βιβλιοθήκη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου με στόχο την συγκέντρωση υλικού για το θέατρο στην περιοχή αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, την υποστήριξη παραστάσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου, την ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας και την εξυπηρέτηση των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Δήμου Βόλου

 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations