Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

 
 

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

 

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στεγάζεται σε νεόδμητο διώροφο κτήριο στο κέντρο της Νέας Ιωνίας (Λούλη 33 και Κρήτης), κοντά στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας.
Οι προσπάθειες για τη δημιουργία του ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η ιδέα ενός Μουσείου, αφιερωμένου στην Εθνική Αντίσταση αγκαλιάστηκε εξαρχής από την τοπική κοινωνία και η δημιουργία του έγινε σταθερός στόχος όλων των δημοτικών αρχών της Νέας Ιωνίας.

Το 2011 άνοιξε στο κοινό με την έκθεση «Μαγνησία, Κατοχή κι Αντίσταση 1941 - 44» με τεκμήρια από τις συλλογές του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας, καθώς και υλικό που συγκεντρώθηκε από το Δήμο Ν. Ιωνίας. Χαρακτηριστικά εκθέματα είναι:  Οι πίνακες του Νίκου Στουρνάρα, βασισμένοι σε φωτογραφικά θέματα, που δημοσιεύθηκαν στην έκδοση «Αναδρομή στα περασμένα – Η Μαγνησία στις φλόγες», φωτογραφίες του «φωτογράφου της Αντίστασης» Σπύρου Μελετζή, πολλές από τις οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν κλασικές, εκατοντάδες φωτογραφίες αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή μας από το αρχείο της Νίτσας Κολιού, εικόνες από τις καταστροφές των αεροπορικών βομβαρδισμών, αλλά και από τους πανηγυρισμούς της Απελευθέρωσης, που αποτυπώθηκαν στα φωτογραφεία Ζημέρη και Στουρνάρα, έγγραφα, εφημερίδες, αντικείμενα, προκηρύξεις αντάρτικων ομάδων, ανακοινώσεις, διαταγές των αρχών Κατοχής,  χειρόγραφα ανταρτών από τις συλλογές Γ.  Ζιούτου και  Ν. Κολιού  καθώς και άλλο πρωτότυπο υλικό από δωρεές των αντιστασιακών οργανώσεων και των οικογενειών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή.
Κάθε χρόνο, τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο υλοποιείται εκεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στους δρόμους της Αντίστασης».

 

 
Πληροφορίες
Διεύθυνση: Χρ. Λούλη 33Α, Νέα Ιωνία
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη: 18:00 – 20:00 (Ιούλιο –Αύγουστο κλειστό)
Τιμή Εισιτηρίων: Δωρεάν. Εκπαιδευτικά προγράμματα, Οργανωμένες επισκέψεις με ξενάγηση 1€/άτομο
Τηλέφωνο: 2421029878, 2421021115 (τις ώρες λειτουργίας)




 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations