Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

 
 

Μουσείο Πόλης

 

Είναι το μοναδικό σύγχρονης αντίληψης Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί να γίνει ένας χώρος όπου θα εκτίθενται οι ιστορίες ζωής των ανθρώπων της πόλης μαζί με τα υλικά τεκμήρια της δραστηριότητάς τους. Επιδιώκει να γίνει μουσείο για τους ανθρώπους και με τους ανθρώπους της πόλης προσβλέποντας στη συγκρότηση του κοινού παρόντος, αλλά και σε δημιουργικές διεξόδους για το μέλλον. Βρίσκεται στην οδό Φέρων 17 στη συνοικία των Παλιών.

Στεγάζεται στην πρώην καπναποθήκη Παπάντου, η οποία κτίστηκε περί το 1920 και παραδόθηκε ανακαινισμένη το 2014. Η πρώτη μεγάλη έκθεση του με τίτλο «Βόλος – Νέα Ιωνία: τόσο μακριά τόσο κοντά» εγκαινιάζεται στις 22 Δεκεμβρίου 2014 και είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του προσφυγικού Συνοικισμού στη Νέα Ιωνία, καθώς στις επιπτώσεις από τη μαζική εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων στο Βόλο. Η έκθεση καταλαμβάνει έκταση 1500 περίπου τ.μ και περιέχει περίπου 765 τ.μ. εκθετικών επιφανειών, 360 φωτογραφίες, 110 αντικείμενα και 200 λεπτά ηχητικού (75 μαρτυρίες) και οπτικοακουστικού υλικού.

 Παράλληλα, στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, η περιοδική έκθεση «Το λιθογραφείο Ματσάγγου» παρουσιάζει αφίσες, μακέτες πακέτων, πακέτα και σχέδια χαρτιού περιτυλίγματος τσιγάρων της «Καπνοβιομηχανίας Αδερφών Ματσάγγου». Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή με πολλά ανεκτέλεστα σχέδια ή πακέτα που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ και είναι η πρώτη συλλογή που απέκτησε για το Μουσείο της Πόλης το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας (ΔΗ.Κ.Ι.), από τον Κώστα Αβτζή, το 1994.

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου διαθέτει, επίσης, χώρους εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων. Στον αύλειο χώρο του σώζεται τμήμα του κάστρου, το οποίο αποκαταστάθηκε από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 
Πληροφορίες
Διεύθυνση: Φερών 17
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη -Κυριακή 10:30 - 13:30, Τετάρτη & Παρασκευή 18:00-21:00
Τιμή Εισιτηρίων: Δωρεάν
Τηλέφωνο:  2421029878 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations