Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 τόμους βιβλίων και 500 περίπου τίτλους περιοδικών και εφημερίδων.

 
 

Κοινοτικό Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού Σταγιατών

 

Στεγάζεται στην «οικία Παπαθεολόγου», που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κεντρική πλατεία Σταγιατών. Κτίστηκε το β΄ μισό του 19ου αιώνα και ήταν η κατοικία της οικογένειας Παπαθεολόγου. Ο αρχικός ιδιοκτήτης Θεολόγος Παπαθεολόγου ήταν αμπελουργός και παράλληλα ψάλτης. Είχε στενή γνωριμία με τους ζωγράφους που αγιογραφούσαν στην περιοχή και σ’ αυτή τη σχέση οφείλεται και η ζωγραφιά, που κοσμούσε την οροφή στο μεγάλο δωμάτιο του επάνω ορόφου. Ήταν τέτοια η εντύπωση που προκαλούσε η οροφογραφία, που στη μνήμη των κατοίκων του χωριού έχει -λανθασμένα- αποτυπωθεί πως ήταν έργο του Θεόφιλου.

Το κτήριο επισκευάστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως χώρος διάσωσης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού. Λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2012.

Οι συλλογές του περιλαμβάνουν εργαλεία παρασκευής λουκάνικου, δωρεά της οικογένειας Στράκα, όπως επίσης παλιές φωτογραφίες του χωριού, έπιπλα και αντικείμενα του φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου, καθώς κι ενημερωτικό υλικό για σύγχρονες δράσεις των κατοίκων. 

Το καλοκαίρι με πρωτοβουλία των κατοίκων διοργανώνονται στην αυλή πολιτιστικές δράσεις.

 

 
Πληροφορίες
Διεύθυνση: Σταγιάτες
Ώρες λειτουργίας: Κυριακή 10:00 – 13:00, καθώς και κατόπιν συνεννόησης
Τιμή Εισιτηρίων: Δωρεάν
Τηλέφωνο: 2421029878, 2421049436 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations