Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας διαθέτει σήμερα ένα πλούσιο αρχείο που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου (1883-1982), 46 ιδιωτικά αρχεία που αφορούν άμεσα ή άμεσα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχεία παλιών βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό υλικό σχεδίων κτηρίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών, διαφανειών και φωτογραφιών.


Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε την λειτουργία της το 1992 με στόχο τη συγκέντρωση, διαχείριση, αξιοποίηση και προβολή κάθε είδους και μορφής γραπτών τεκμηρίων, που έχουν σχέση με την ιστορία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.

ναν πλήρη οδηγό περιήγησης για το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας αλλά και του Νομού Μαγνησίας, αποτελεί ο Χάρτης του Βόλου, που μόλις κυκλοφόρησε στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με την ευθύνη και εποπτεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου.


ρόκειται για έναν πρωτότυπο σε μορφή και περιεχόμενο χάρτη που θα αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό τόσο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της πόλης και της Μαγνησίας. Πέρα από τις χρήσιμες πληροφορίες που διευκολύνουν τη διαμονή και μετακίνηση περιέχει όλα τα σημεία αναφοράς της πόλης που συνθέτουν τη φυσιογνωμία της.

χάρτης παρέχει πληθώρα πληροφοριών και στις δύο όψεις του. Στη μία όψη, αυτή του πολεοδομικού συγκροτήματος, μπορεί κανείς να εντοπίσει σε μεγάλη κλίμακα τις οδούς. Ακόμη σημαίνονται τα κτήρια που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, χωρισμένα σε περιόδους, τα κτήρια που αποτελούν τη βιομηχανική κληρονομιά με τις νέες χρήσεις τους, τα δημόσια και δημοτικά κτήρια, οι εκκλησίες και τα θρησκευτικά κτήρια, οι χώροι εκδηλώσεων και πολιτισμού, οι χώροι αθλητισμού, οι πλατείες και τα πάρκα. Οι πληροφορίες αυτές συνοδεύονται από κείμενα που σκιαγραφούν την ιστορία της πόλης, πλαισιωμένες με το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

την άλλη όψη υπάρχει οδηγός των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων του Νομού καθώς και οδικός - τουριστικός χάρτης με τα χωριά και τις παραλίες της Μαγνησίας. Ιδιαίτερα χρήσιμο για τους οδηγούς είναι το τμήμα με το χάρτη του πολεοδομικού συγκροτήματος με τις συνοικίες του, τις βασικές οδικές αρτηρίες, τις εισόδους και εξόδους της πόλης και τις διαδρομές των αστικών λεωφορείων.

χάρτης είναι καρπός ερευνητικού προγράμματος που ανατέθηκε για το σκοπό αυτό από το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης στην καθηγήτρια Πολεοδομίας του Α.Π.Θ. Βίλμα Χαστάογλου, η οποία είχε και την επιστημονική επιμέλεια. Τον γεωγραφικό χάρτη επιμελήθηκε ο Χρήστος Χαλκιάς, ειδικός σε συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών, λέκτορας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Ο τυπογραφικός σχεδιασμός έγινε από το εξειδικευμένο γραφείο της Θεσσαλονίκης cannotnotdesign, στηριζόμενος σε υπόβαθρο της ΔΕΜΕΚΑΒ, ενώ για το άρτιο αποτέλεσμα συνεργάστηκαν οι Τ. Μπακλατζή, Β. Σγουρής, Δ. Παλιούρας, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου και Νέας Ιωνίας και ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου.

Ο χάρτης κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, τα κεντρικά περίπτερα και τα καταστήματα τουριστικών ειδών, ενώ η κεντρική διάθεση γίνεται από τα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, Μικρασιατών 81, τηλ. 2421021664.


 
Copyright (c) 2004, diki.gr | Site developed by 9Above Digital Creations